Çocuklarla felsefe uygulamalarının okul öncesi dönem çocuklarınyaratıcılıklarına ve eleştirel düşünme becerilerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of philosophy practices with children on preschool children's creativity and critical thinking skills
  1. Tez No: 913573
  2. Yazar: HURİYE BELEN ULUÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÜLKÜ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarla Felsefe, P4C, eleştirel düşünme, yaratıcılık, okul öncesi eğitim, Philosophy for Children, P4C, critical thinking, creativity, preschool education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çocuklarla Felsefe (P4C) uygulamalarının beş-altı yaş okul öncesi dönemdeki çocukların yaratıcılıklarına ve eleştirel düşünme becerilerine olan etkilerini incelemektir. P4C, çocukların eleştirel, yaratıcı, işbirlikçi ve özenli düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik bir yaklaşımdır. Çalışmada, ön-test ve son-test uygulamalı kontrol gruplu deneysel model kullanılmış olup deneme ve kontrol grubu olmak üzere iki ayrı grup oluşturulmuştur. Deneme grubuna P4C uygulamaları yapılırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmamıştır Araştırmanın veri toplama sürecinde, çocukların eleştirel düşünme becerilerini ölçmek amacıyla“Beş - Altı Yaş Çocuklar İçin Felsefi Sorgulama Yoluyla Eleştirel Düşünmenin Değerlendirmesi Ölçeği (FSYEDDÖ)”ve yaratıcılık düzeylerini değerlendirmek için“Erken Çocukluk Yaratıcılık Ölçeği (EÇYÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, deneme grubundaki çocukların P4C uygulamaları sonrasında eleştirel düşünme ve yaratıcılık becerilerinde anlamlı bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Ancak kontrol grubunda ise bu becerilerde belirli bir değişim gözlenmemiştir. Araştırma bulguları, P4C (Çocuklar için Felsefe) yönteminin erken çocukluk döneminde eleştirel düşünme ve yaratıcılık gibi bilişsel becerilerin gelişiminde etkili bir pedagojik yaklaşım olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, P4C'nin okul öncesi eğitimde yaygınlaştırılması, çocukların bilişsel, entelektüel ve sosyal becerilerinin güçlendirilmesine katkı sağlayabilir. Çalışma, eğitimciler ve politika yapıcılar için rehber niteliğinde öneriler sunmakta ve erken çocukluk döneminde felsefi sorgulama temelli eğitimin değerine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of Philosophy for Children (P4C) practices on the creativity and critical thinking skills of preschool children aged five to six. P4C is an approach aimed at developing children's critical, creative, collaborative, and caring thinking skills. The study employed a pre-test and post-test experimental design with a control group, dividing participants into two groups: an experimental group and a control group. While P4C practices were implemented with the experimental group, no interventions were made with the control group. During the data collection process, the“Evaluation of Critical Thinking Through Philosophical Inquiry for Five-Six-Year-Old Children Scale (ECTPI)”was used to measure critical thinking skills, and the“Early Childhood Creativity Scale (ECCS)”was used to assess creativity levels. Data analysis revealed a significant increase in the critical thinking and creativity skills of the children in the experimental group following the P4C practices. However, no noticeable changes were observed in the control group. The findings of the study demonstrate that the P4C (Philosophy for Children) method is an effective pedagogical approach for fostering cognitive skills such as critical thinking and creativity in early childhood. In this context, the widespread adoption of P4C in preschool education could contribute to strengthening children's cognitive, intellectual, and social skills. The study offers practical recommendations for educators and policymakers and highlights the value of inquiry-based philosophical education in early childhood.