Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde pda kapatma tedavisinde kullanılan ajanların karşılaştırılması
Comparison of agents used in pda closure treatment in the newborn intensive care unit
- Tez No: 913830
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AFŞİN KUNDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Duktus arteriozus, İbuprofen, Kombine Tedavi, Parasetamol, Combined Treatment, Ductus arteriosus, Ibuprofen, Paracetamol
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Patent duktus arteriozus (PDA) prematüre bebeklerde sık görülen bir konjenital kalp hastalığıdır ve prematüre bebekler için önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. PDA tedavisinde hangi yaklaşımın üstün olduğuna dair fikir birliği halen bulunmamaktadır. Çalışmamızda; yaşamının ilk 90 gününde hemodinamik olarak anlamlı PDA tanısı alan bebeklerde PDA'nın medikal kapatma tedavisinde ibuprofen, parasetamol ve kombine (ibuprofen+ parasetamol) tedavilerinin etkinliği, vakalardaki kür sayısı, kapanma durumu, morbidite ve mortalite açısından karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2018-2023 yılları arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesinde yatan, 37 gebelik haftasından önce doğan ve hemodinamik olarak anlamlı PDA tanısı alan 60 bebek retrospektif olarak incelendi. Olgular ilk kürde aldıkları medikal tedavi tercihine göre parasetamol ve ibuprofen grubu olarak ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen bebeklerde prenatal-natal özellikler, duktusun kapanma durumu, sepsis, nekrotizan enterokolit (NEK), bronkopulmoner displazi (BPD), prematüre retinopatisi (ROP), intraventriküler hemoraji ve mortalite açısından incelendi. Veriler IBM SPSS Statistics 29 ile analiz edildi. Bulgular : İlk kür kapatma tedavisi olarak; bebeklerin 37'sinin iv parasetamol 23'ünün oral ibuprofen tedavisi aldığı görüldü. Her iki grubun prenatal-natal özellikleri ve ilk kür kapanma oranları benzerdi. Parasetamol alan grupta BPD, ROP ve NEK oranı ibuprofen grubuna göre daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,01, p=0,013, p=0,039). İkinci kür kapatma tedavisinde 5 bebeğe kombine tedavi uygulandı ve 3 tanesinde komplikasyon gelişmeden PDA kapandı. İki olguda 3.kür ve bir olguda 4.kür medikal tedavi ile PDA'nın kapandığı görüldü. Sonuç: PDA tedavisinde parasetamol ve ibuprofenin duktal kapanma başarısı, literatürle uyumlu ve benzerdir. Parasetamol grubunda NEK, BPD ve ROP oranlarının daha yüksek bulunması, beslenme intoleransı (batın distansiyonu, NEK vb.) olan, bft bozukluğu olan kritik hasta grubunda iv parasetamolun tercih edilmesi ile ilişkilendirildi. Klinik durumu uygun olan bebeklerde, cerrahi müdahale öncesi, üçüncü ve dördüncü kür mono veya kombine medikal tedaviler ile duktus kapatılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Patent ductus arteriosus (PDA) is a common congenital heart disease, associated with significant morbidity and mortality in preterm infants. However, there is still no consensus on which approach is superior in the treatment of PDA. In our study, we aimed to compare the effectiveness of ibuprofen, paracetamol and combination (ibuprofen+ paracetamol) in the medical closure treatment of PDA in preterm infants diagnosed with hemodynamically significant PDA in the first 90 days of life, in terms of the number of cures, PDA closure status, morbidity and mortality. Materials and Methods: In this study, 60 preterm infants were retrospectively reviewed, who were born before 37 weeks of gestation and diagnosed with hemodynamically significant PDA, hospitalized at Afyonkarahisar Health Science University between 2018 and 2023. The cases were divided into two different groups according to their first cycle medical treatment preference, which is paracetamol or ibuprofen. The preterm infants included in the study were examined in terms of prenatal-natal characteristics, duct closure status, sepsis, necrotizing enterocolitis (NEC), bronchopulmonary dysplasia (BPD), retinopathy of prematurity (ROP), intra- ventricular hemorrhage and mortality. Data were analyzed with IBM SPSS Statistics 29. Results: As a first cure of closure treatment from 60 patients, 37 preterm infants had intravenous paracetamol treatment and 23 of them had perioral ibuprofen treatment. Prenatal- natal characteristics and first cycle closure rates were similar in both groups. BPD, ROP, and NEC rates were found to be higher in the paracetamol group than in the ibuprofen group (p=0,01, p=0,013, p=0,039, respectively).In the second course of closure treatment, combined treatment was applied to 5 babies, and PDA was closed in 3 of them without complications. It was observed that the PDA closed with the 3rd cure in two cases and the 4th cure in one case. Conclusion: The ductal closure success of paracetamol and ibuprofen in the treatment of PDA is compatible and similar to the literature. The higher rates of NEC, BPD, and ROP in the paracetamol group were associated with the preference for intravenous paracetamol in critical patient groups, such as those with feeding intolerance (abdominal bloating, NEC, etc.) and renal function test abnormalities. In preterm infants with appropriate clinical conditions, the duct can be closed with the third and fourth courses of mono or combined medical treatments before surgical intervention.