An Investigation on the effect of teacher-student rapport on 4th grade students' attitudes towards english course and achievement in classroom
4. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları ve sınıf başarısı üzerine öğretmen-öğrenci ilişkisinin etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 913829
  2. Yazar: FATMA TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmen-öğrenci yakınlığı, tutum, başarı, teacher-student rapport, foreign language attitude, achievement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, öğretmen-öğrenci yakınlık davranışları ile 4. sınıf öğrencilerinin İngilizce derslerine yönelik tutumları ve akademik başarıları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma Gaziantep'te bir ilkokulda 257 4. sınıf öğrencisini içermekte olup araştırmada hem nicel hem de nitel veri kullanılmıştır.. Nicel veriler ölçekler ve öz değerlendirme testi kullanılarak toplandı; ayrıca bir odak grup görüşmesi düzenlendi. Değişkenler arasındaki anlamlı farkı belirlemek için veri analizi sırasında Pearson Korelasyonu kullanıldı. Veri analizi sonuçlarına göre, öğretmen-öğrenci yakınlığı ile öğrencilerin İngilizce derslerine yönelik tutumları arasında anlamlı, negatif ve orta düzeyde bir korelasyon bulunurken, ilişki ve başarı arasında anlamlı bir pozitif korelasyon tespit edildi. Öğretmen-öğrenci yakınlık davranış seviyeleri yüksek olduğunda, öğrencilerin İngilizce derslerine yönelik tutumlarında belirgin bir düşüş, ancak başarıda bir artış gözlendi. Bu beklenmedik bulgu, öğretmen-öğrenci etkileşimleri ile öğrenci sonuçları arasındaki karmaşık ilişkiyi vurgulayarak, gelecekteki araştırmalarda daha kapsamlı bir incelemenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Kültürel faktörlerin potansiyel etkisini tanıyan bu çalışma Türk bağlamında öğretmen-öğrenci yakınlığı, öğrenci tutumları ve akademik performans arasındaki ilişkide Batı toplumlarından farklı bir deseni ortaya koymaktadır. Bu ilginç karşılaştırmayı ele almak için gelecekteki araştırma çabaları kültürel açıdan nüanslı metodolojiler, alternatif değerlendirme araçları ve hedefe yönelik müdahaleler kullanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between teacher-student rapport behaviours and their effects on 4th-grade students' attitudes towards English lessons and academic achievements. The research involved 257 4th-grade students in a Gaziantep primary school and employed both quantitative and qualitative data. Quantitative data were collected using scales and a self-assessment test, and a focus group interview was conducted. To identify the significant difference between variables, Pearson Correlation was used while analysing the data. Based on the results of the data analysis, a significant, negative, medium-level correlation was found between teacher-student rapport and students' attitudes towards English lessons, while there was a significant positive correlation noted between rapport and achievement. When teacher-student rapport behaviour levels were high, a notable decline in student attitudes towards English lessons but an increase in achievement were observed. This unexpected finding underscores the complex relationship between teacher-student interactions and student outcomes, emphasizing the necessity for more comprehensive investigation in future research. Recognizing the potential impact of cultural factors, this study unveils a divergent pattern in the association between teacher-student rapport, student attitudes, and academic performance within the Turkish context, as opposed to regions such as Western societies. To address this intriguing contrast, forthcoming research endeavours should employ culturally nuanced methodologies, alternative assessment instruments, and targeted interventions.