Akarçay Havzası'nın fiziki coğrafya özellikleri ve problemleri
Physical geographical features and problems of the Akarçay Basin
  1. Tez No: 913891
  2. Yazar: DERYA AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Tuzla Çayı Havzası, Erozyon, Arazi Kullanımı, Deprem, Akarçay Basin, Erosion, Land Use, Earthquake
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Akarçay Havzası coğrafi konumu itibariyle, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'nin kesişim noktasında yer alır. 38º 04'- 39º 09' kuzey enlemleri ile 30º 02'-31º 51' doğu boylamları arasındaki havza, ülkemizin çeşitli iklim, bitki örtüsü ve topografik özelliklerini bir araya getirir. Havzanın akaçlama alanı 7.995 km2'yi bulmaktadır ve ülkemizdeki 27 havza arasında en büyük yirmi ikinci havzadır. Çalışma alanının büyüklüğü, su kaynakları, tarım potansiyeli ve çeşitli ekosistemleri içinde barındırma kapasitesi açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bu Çalışmanın amacı Akarçay Havzasının jeomorfolojik birimlerini tespit etmek, haritalamak, ortaya çıkan sonuçlara göre jeomorfolojik problemleri en aza indirmeye yönelik öneriler geliştirmektir. Çevresi, Kumalar Dağı, Kirişli Dağ ve Ahır Dağ gibi yüksek dağlık alanlarla çevrili olan Akarçay Havzası kapalı havza özelliği göstermektedir. Bu dağlar aynı zamanda çalışma alanının güney sınırını da oluşturmaktadır. Yapılan incelmelerde çalışma alanında günlenme, erozyon, kütle hareketleri, depremsellik, tuzlanma ve yanlış arazi kullanımı gibi jeomorfolojik problemlerin meydana geldiği sonucuna ulaşılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Akarçay Basin is located at the intersection of the Central Anatolia Region, Aegean Region, and Mediterranean Region in terms of its geographical position. Covering an area between 38º 04'-39º 09' north latitudes and 30º 02'-31º 51' east longitudes, the basin brings together various climate, vegetation, and topographic features of our country. With a drainage area of 7,995 km2, it is the twenty-second largest basin out of 27 basins in Turkey. The size of the study area plays a crucial role in terms of its importance in hosting water resources, agricultural potential, and various ecosystems. The aim of this study is to identify and map the geomorphological units of the Akarçay Basin and to develop recommendations to minimize geomorphological problems based on the results obtained. Surrounded by high mountainous areas such as Kumalar Mountain, Kirişli Mountain, and Ahır Mountain, Akarçay Basin exhibits characteristics of a closed basin. These mountains also form the southern boundary of the study area. The investigations revealed that geomorphological problems such as insolation, erosion, mass movements, seismicity, salinization, and incorrect land use occur in the study area.