Beliren yetişkinlik dönemindeki kişilerde akılcı olmayan inançlar, bilişsel çarpıtmalar ve öz yeterlilik ile romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 913897
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAZZEZ MERVE AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı Olmayan İnançlar, Beliren Yetişkinlik, Bilişsel Çarpıtmalar, Öz Yeterlilik, İlişki Doyumu, Cognitive Distortions, Emerging Adulthood, Irrational Beliefs Relationship Satisfaction, Self-Efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırmanın örneklemini beliren yetişkinlik dönemini kapsayan 18-26 yaş aralığında, 269 kadın ve 124 erkek toplam 393 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından oluşturulan ''Sosyo Demografik Bilgi Formu'', ''Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği'' ve ''Romantik İlişki Doyum Ölçeği'', ''İlişkilerde Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği'', ''Romantik İlişkilerde Öz Yeterlilik Ölçeği'' kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Bu analize göre; romantik ilişkilerde öz yeterlilik düzeyi ile ilişki doyum düzeyi arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki saptanmıştır. İlişki doyumu düzeyi ile romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar alt ölçekleri olan farklı düşünmek, sosyal zaman kullanımı, cinsiyet farklılıkları ve fiziksel yakınlık arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı ilişki, aşırı beklentiler ve zihin okuma arasında anlamlı ilişki olmadığı saptanmıştır. İlişki doyum düzeyi ile bilişsel çarpıtmalar alt ölçekleri olan, yakınlıktan kaçınma ve gerçekçi olmayan ilişki beklentisi arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı ilişki ve zihin okuma arasında da anlamlı ilişkinin olmadığı saptanmıştır. Sosyo demografik bilgiler ile ilişki doyumuna bakıldığında; cinsiyet, eğitim durumu, ikişki süresi ve romantik ilişki durumu ile ilişki doyumu arasında farklılaşma bulunamamıştır. Romantik ilişki süresine göre ilişki öz yeterlilik düzeyi karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Son olarak doğrusal regresyon analizi ile etki araştırılmıştır. Analize göre; öz yeterlilik ile pozitif yönde anlamlı etki, kaçınma, farklı düşünmek ve fiziksel yakınlık ile negatif yönde anlamlı etki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The sample of the study consists of a total of 393 participants, 269 women and 124 men, between the ages of 18-26, covering the emerging adulthood. As data collection tools,“Socio-Demographical Information Form”,“Irrational Beliefs in Romantic Relationships Scale”and“Romantic Relationship Satisfaction Scale”,“Cognitive Distortions in Relationships Scale”,“Romantic Relationships Scale”, which were created by the researcher, were used as data collection tools.“Self-Efficacy Scale”was used. Pearson Correlation analysis was performed to determine the relationship between the variables. According to this analysis; A moderately significant positive correlation was found between the level of self-efficacy in romantic relationships and the level of relationship satisfaction. It was determined that there was no significant negative relationship between the level of relationship satisfaction and irrational beliefs in romantic relationships, which are subscales of thinking differently, social time use, gender differences and physical intimacy, and there was no significant relationship between excessive expectations and mind reading. It was determined that there was no significant negative relationship between the level of relationship satisfaction and cognitive distortions subscales, avoidance of closeness and unrealistic relationship expectation, and there was no significant relationship between mind reading. Considering the relationship satisfaction with socio-demographic information; No difference was found between gender, education level, duration of relationship, romantic relationship status and relationship satisfaction. When the relationship self-efficacy level was compared according to the duration of the romantic relationship, it was found that there was a statistically significant difference. Finally, the effect was investigated by regression analysis. According to the analysis; A significant positive effect was found with self-efficacy, and a negative significant effect was found with avoidance, different thinking and physical closeness.