Özgül öğrenme güçlüğü tanılı öğrencilerin, sağlıklı öğrencilere kıyasla yaşadıkları sınav kaygısı, benlik saygıları ve iletişim problemleri
Exam anxiety, self-respect and communication problems experienced by students diagnosed with specific learning disabilities compared to healthy students
  1. Tez No: 913898
  2. Yazar: TUĞÇE ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Güçlüğü, Sınav Kaygısı, Benlik Saygısı, İletişim Problemi, Learning Disability, Test Anxiety, Self-Esteem, Communication Problem
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler ile normal öğrencilerin sınav kaygısı, iletişim becerileri ve benlik saygısı açısından karşılaştırılması amacıyla yapılan çalışmada 55 özel öğrenme güçlüğü yaşayan ortaokul öğrencisi ve 55 normal ortaokul öğrencisi ile toplamda 110 ortaokul öğrencisinden veri toplanmıştır. Öğrenme güçlüğü olan grubun %47,3'ü 6. sınıf öğrencisi ve %60'ı kadın olup normal grubun %38,2'si 5. sınıf öğrencisi ve %50,9'u kadındır. Sonuç olarak öğrenme güçlüğü yaşan çocuklarda sınav kaygısı ile iletişim becerileri arasında ters yönlü bir ilişki bulunduğu ve iletişim becerilerinin sınav kaygısını etkilediği belirlenmiştir. Bununla birlikte normal grupta sınav kaygısı ile iletişim becerileri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre öğrenme güçlüğü olan çocuklar ile normal gruptaki çocuklar arasında sınav kaygısı, iletişim becerileri ve benlik saygısı açısından fark bulunmamaktadır. Öğrenme güçlü yaşayan ortaokul öğrencilerin okullarda kaynaştırma öğrencisi olarak ayrı sınıflarda eğitim görmeleri, okul rehber öğretmenleri tarafından diğer öğrencilere oranla daha fazla görüşme sağlanması gerekmektedir. Yapılan çalışmanın sınırlılıkları içerisinde yer alan Muratpaşa ilçesi, diğer illerde veya ilçeler de bu tarz sorunlarla karşılaşılmayacağı anlamına gelmemektir. Öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin, devlet veya özel okullarda akranlarından farklılaştırılmadan kaynaştırma sınıfları oluşturularak, okul rehber öğretmenlerinin haftalık görüşmeler yapması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study conducted to compare students with learning disabilities and normal students in terms of test anxiety, communication skills and self-esteem, data were collected from 55 secondary school students with special learning difficulties, 55 normal secondary school students and a total of 110 secondary school students. 47.3% of the group with learning disabilities were 6th grade students and 60% were girls, while 38.2% of the normal group were 5th grade students and 50.9% were girls. As a result, it was determined that there is an inverse relationship between test anxiety and communication skills in children with learning difficulties and that communication skills affect test anxiety. However, it was determined that there was a positive relationship between test anxiety and communication skills in the normal group. According to the results of the research, there is no difference between the children with learning disabilities and the children in the normal group in terms of test anxiety, communication skills and self-esteem. Secondary school students with learning difficulties should be educated in separate classes as inclusive students at schools, and school counselors should be interviewed more than other students. Muratpaşa district, which is among the limitations of the study, does not mean that such problems will not be encountered in other provinces or districts. School counselors should conduct weekly meetings by creating inclusive classes without being differentiated from their peers in public or private schools for students with learning difficulties.