Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde özel eğitim öğretmeni yetiştirme ve istihdam uygulamalarının incelenmesi
  1. Tez No: 913923
  2. Yazar: ABDURRAHMAN SANTOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN PALAVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: özel eğitim, öğretmen yetiştirme, istihdam, KKTC, Special Education, Teacher Training, Employment, TRNC
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'de Özel Eğitim Öğretmeni Yetiştirme alanındaki mevcut politika ve uygulamaları araştırmayı amaçlamaktadır. Kuzey Kıbrıs'ta özel eğitim öğretmeni yetiştirme süreçlerini, özel eğitim öğretmen istihdam politikalarını ve mevcut durumun eksikliklerini belirlemek üzere bu çalışmada nitel yöntem kullanılacaktır.Çalışmanın durum çalışması temelinde yapılması nedeniyle konunun anlaşılması için doküman inceleme ve görüşme yöntemleri çerçevesinde veriler elde edilecektir. Özel eğitim öğretmeni yetiştirme ve temini için yapılan uygulamaları şekillendiren belgeler, raporlar ve politika dokümanları incelenecektir. Bununla birlikte uygulamaların yürütülmesinde görev alan idareciler ve okullarda görev yapan öğretmenlerin mevcut yapıya yönelik görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formları ile ortaya konmaya çalışılacaktır. Ayrıca özel eğitim gören öğrencilerin ailelerinin aldıkları hizmete yönelik görüşleri içinde yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veri toplanması planlanmaktadır. Toplanan veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenecek ve temalar ile desenler ortaya çıkarılacaktır. Araştırma sonuçları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin özel eğitim politikalarının mevcut durumunu ve gelecekteki gelişim fırsatlarını daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır. Elde edilen sonuçlar, özel eğitim alanında politika yapıcılarına, eğitimcilerine ve araştırmacılara önemli bir referans kaynağı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the current policies and practices in the field of Special Education Teacher Training in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). In Northern Cyprus, the processes of training special education teachers, employment policies for these teachers, and the current situation will be determined using qualitative methods in this study. As the study is based on a case study approach, data will be obtained through document analysis and interview methods for a better understanding of the topic. Documents, reports, and policy papers that shape the practices of special education teacher training and provision will be examined. Additionally, the views of administrators involved in implementing these practices and teachers working in schools will be explored through semi-structured interview forms, focusing on their perspectives on the current structure. The views of the families of students receiving special education will also be gathered using semi-structured interview forms. The collected data will be analyzed using content analysis methods, and efforts will be made to identify themes and categories. The results of the research will help to better understand the current state of special education policies in the Turkish Republic of Northern Cyprus and the opportunities for future development. The findings aim to provide an important reference source for policymakers, educators, and researchers in the field of special education.