Somatizasyon ve aleksitimi ilişkisinde psikolojik esnekliğinaracı rolü
The i̇ntermediary role of psychological flexibility in the relationship between somatization and allexitis
- Tez No: 913937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Psikolojik Esneklik, Somatizasyon, Somatization, Alexithy, Psychological Flexibility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Aleksitimi, somatizasyon konularında vurgulanan bir kişilik özelliğidir. Genel olarak, duyguları tanımlama ve ifade etme güçlüğü, aşırı dışa dönük bilişsel özellikler ve sınırlı empati ve hayal gücü ile karakterize edilen bir kişilik yapısı olarak tanımlanır. Bu kapsamda bu araştırmanın amacı somatizasyon ve aleksitimi ilişkisinde psikolojik esnekliğin aracı rolünün incelenmesidir. Bu araştırmanın evrenini 2022-2023 yılları arasında Türkiye'de yaşayan 18 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Türkiye'de yaşayan gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilen 18 yaş üstü ve 983 birey oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak SosyoDemografik Bilgi Formu, Somatizasyon Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda somatizasyon, aleksitimi ve psikolojik esneklik düzeyleri arasında pozitif ve negatif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda ekonomik düzeyi düşük olan bireylerin daha yüksek riskli grupta oldukları öncelikli tutularak toplumdaki bireylerin geneli için kriz ve stres yönetimi, baş etme ve sosyal destek kaynaklarının güçlendirilmesi yönünde çalışmalar önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Alexite is a personality feature emphasized in somatization issues. In general, the difficulty of defining and expressing emotions is defined as a personality structure characterized by excessive external cognitive properties and limited empathy and imagination. In this context, the aim of this research is to examine the role of the mediator of psychological flexibility in the relationship between somatization and alexithy. The universe of this research consists of individuals over the age of 18 in Turkey between 2022-2023. The sample of the study consisted of 983 individuals over the age of 18 and selected by the random sampling method living in Turkey. Sociodemographic information form, somatization scale, Toronto alexitis scale and psychological flexibility scale were used as a data collection tool. In the finding of the research, it was found that there were positive and negative significant relationships between somatization, alexitis and psychological flexibility levels. In this context, it is important that individuals with low economic levels are in the higher risk group and to strengthen the crisis and stress management, coping and social support resources for the general of individuals in the society.