Alkol bağımlılarında kişilik özellikleri ile algılanan ebeveyn tutumları ve duygu düzenleme becerileri ilişkisi
The relationship between personality traits and perceived parental attitudes and emotion regulation skills in alcohol
- Tez No: 913965
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: alcohol addiction, personality traits, perceived parental attitudes, emotion regulation skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma alkol bağımlılarında kişilik özellikleri ile algılanan ebeveyn tutumları ve duygu düzenleme becerileri ilişkini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemi amaçsal örneklem yöntemlerinden ölçüt örneklemeyle belirlenmiş, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Amatem (Alkol ve Madde Tedavi Merkezi) servisinde araştırmaya gönüllü olarak katılan alkol bağımlılığı tedavisi görmekte olan 89 hastadan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacının hazırladığı Kişisel Bilgi Formu, On Maddeli Kişilik Ölçeği (OMKÖ), Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Çocuk Formu (KAET-Ç) ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DDGÖ) kullanılmıştır. Buna göre, katılımcı alkol bağımlılarının sadece eğitim düzeylerine göre DDGÖ 'kabul etmeme' alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Katılımcı alkol bağımlılarının AETÖ'ne ait algılanan aşırı koruyucu (anne ve baba) puanlarının OMKÖ' ne ait dışadönüklük kişilik özelliğiyle pozitif; algılanan duygusal sıcak (anne) puanlarının sorumluluk kişilik özelliğiyle negatif yönlü; algılanan duygusal sıcak (anne) puanlarının DDGÖ genel ve DDGÖ stratejiler alt boyutu puanlarıyla negatif; algılanan aşırı koruyucu ve reddedici ebeveyn tutumlarının DDGÖ'nin sırasıyla stratejiler, dürtü, amaçlar ve stratejiler, kabul etmeme puanlarıyla pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi tespit edilmiştir. Buna ek olarak, katılımcıların algılanan duygusal sıcak (anne) puanlarının sorumluluk kişilik özelliği puanlarını; reddedici (baba) puanlarının da DDGÖ puanlarını pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı şekilde yordadığı saptanmıştır. Algılanan ebeveyn tutumlarının, uzun dönemde alkol bağımlarının kişilik özelliklerini biçimlendirmede ve duygu düzenleme becerileri üzerinde etkisini anlamada daha büyük bir örneklem grubu ile boylamsal çalışmalara yapılması faydalı görülmekte olup alkol bağımlılarına duygu düzenleme becerileri kazandırmak için psikoterapötik müdahaleler önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between personality traits and perceived parental attitudes and emotion regulation skills in alcohol dependents. The sample of the study was determined by criterion sampling, one of the purposive sampling methods, and consisted of 89 patients who were receiving alcohol addiction treatment in Izmir Katip Celebi University Ataturk Training and Research Hospital Amatem service and participated in the study voluntarily. Personal Information Form prepared by the researcher, Ten-item Personality Scale (TIPS), Abbreviated Perceived Parent Attitudes Child Form (APPA-C), and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) were used as data collection tools. Accordingly, it was determined that the participant alcohol addicts differed statistically significantly in the DERS 'not accepting' sub-dimension only according to their education level. Perceived overprotective (mother and father) scores of the participant alcohol addicts in APPA-C were positive with the extraversion personality trait of TIPS; perceived emotional warmth (mother) scores were negatively correlated with the responsibility personality trait; perceived emotional warmth (mother) scores were negative with DERS general and DERS strategies sub-dimension scores; A positive and statistically significant relationship was found between perceived overprotective and rejecting parental attitudes and strategies, impulse, goals and strategies, and rejection scores of DERS, respectively. In addition, the participants' perceived emotional warmth (mother) scores included the conscientiousness personality trait scores; It was found that rejecting (father) scores also predicted DERS scores positively and statistically significantly. It is considered beneficial to conduct longitidunal studies with greater sample group to understand the effect of perceived parental attitudes on alcohol addict's in shaping long term personality traits and emotion regulation skills. VII And also, psychotherapy should be offered to alcohol addicts to gain emotion regulation skills.