Üniversite öğrencilerinde nomofobi ile psikolojik esneklik ve sosyal izolasyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between nomophobia and psychological flexibility and social isolation in university students
- Tez No: 913966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: nomofobi, sosyal izolasyon, psikolojik esneklik, üniversite öğrencileri, nomophobia, social ısolation, psychological flexibility, the university students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin Akıllı Telefon Yoksunluğu Korkusu (Nomofobi) düzeylerinin psikolojik esneklik ve sosyal izolasyon düzeyleri bağlamında incelenmesidir. Çalışmanın alt amacını ise üniversite öğrencilerinin nomofobi düzeylerinin sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, akıllı telefon kullanımı ve akıllı telefon kullanım süreleri) açısından incelenmesidir. Bu çalışma nicel bir araştırma olarak belirlenip ilişkisel tarama modeli uygun görülmüştür. Veriler“Nomofobi Ölçeği (NMP-Q)”,“Sosyal İzolasyon Ölçeği”ve“Demografik Bilgi Formu”kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya 300 üniversite öğrencisi katılım sağlamıştır. Kullanılan ölçeklerin güvenirlik analizi için Alfa (Cronbach) testi uygulanmıştır. Normallik testleri için Kolmogorov-Smirnov ve Çarpıklık-Basıklık analiz sonuçlarından ve varyansların homojenliği testi için Levene istatistikisinden yararlanılmıştır. Frekans analizleri, Betimsel istatistikler, Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Faktörlü Varyans Analizi (Anova), Korelasyon analizleri ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak nomofobi ile sosyal izolasyon ve psikolojik esneklik arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Psikolojik esneklik ve sosyal izolasyon düzeyleri üniversite öğrencilerinde nomofobi düzeylerinin yaklaşık %8' ini yordadığı saptanmıştır. Gelecekte yapılacak çalışmalarda çeşitli ve daha fazla demografik değişkenlerle ve farklı örneklem grupları ile daha kapsamlı araştırmalar yapılmasının yararlı olabileceği düşünülmektedir. Tüm yaş grupları için akıllı telefon yoksunluğu korkusunu önleyici çalışmaların düzenlenmesinin de faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the No Mobile Phone Phobia (Nomophobia) levels of the university students in the context of social isolation and psychological flexibility levels. The sub-purpose of the study is to examine the nomophobia levels of university students in terms of socio-demographic variables (gender, age, usage of smartphone and usage time of smartphone). This study was determined as a quantitative research and was conducted using the descriptive survey research model. In the direction of this goal, the correlational survey model was appropriate for this research. Datas were collected using the“Nomophobia Scale (NMP-Q)”,“Social Isolation Scale”and“Personal Information Form”. 300 University Students participated in this research. Alpha (Cronbach) test was applied for the reliability analysis of the scales which was used. Kolmogorov-Smirnov and Skewness-Kurtosis analysis results were used for normality tests and Levene statistics were used for homogeneity test of variances. Frequency analysis, Descriptive statistics, Independent Sample T-Test, One-Way Analysis of Variance (Anova), Correlation analysis and Regression analysis were used in this reasearch. As a result, there is a statistically significant relationship between nomophobia and social isolation and psychological flexibility. Psychological flexibility and social isolation levels were found to predict approximately 8% of nomophobia levels in university students.It is thought that it would be beneficial to conduct more comprehensive studies with various and more demographic variables and different sample groups in future studies. It is thought that it would be beneficial to organize studies to prevent the fear of smartphone withdrawal for all age groups.