Siyasal tutum ve davranışlarda kişiliğin rolü: Eskişehir örneği
The role of personality in political attitudes and behaviors: The case of Eskişehir
- Tez No: 913986
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal tutum ve davranışlar, Carl Gustav Jung, Kişilik, MBTI, siyasal katılım, siyasal ilgilenim, seçmen davranışı, oy verme modelleri, Political attitudes and behaviours, Carl Gustav Jung, Personality, MBTI, political participation, political interest, voter behaviour, voting behaviour
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırmanın genel amacı siyasal tutum ve davranış araştırmalarındaki psikolojik faktörleri ele alan çalışmaların eksikliğini literatürde telafi etmek ve bireylerin siyasal davranış ve tutumları açısından onların sahip oldukları kişilik tipolojileri arasındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Bu sebeple araştırma siyasal tutum ve davranışlarda kişiliğin rolünü araştırmaktadır. Araştırma tarama modeli ile betimsel olarak desenlenmiştir. Öncelikle siyasal tutum ve davranışlar ve kişilik ile ilgili alanyazın taraması yapılmıştır. Akabinde ölçümün yapılabilmesi için 5 ayrı ölçekten faydalanılmıştır. İlk bölümde araştırmaya katılan bireylerin demografik özelliklerini tanımlamak için kişisel özellikler anketi uygulanmıştır. İkinci bölümde araştırmaya katılan bireylerin kişilik tipolojilerini belirlemek için, Carl Gustav Jung'un kişilik teoreminden yola çıkarak hazırlanmış Yaşama Bakış anketi uygulanmıştır. Üçüncü bölümde ise araştırmaya katılan bireylerin siyasal tutum ve davranışlarını belirlemek için siyasal ilgilenim, siyasal katılım ve seçmen davranışı ölçeği olmak üzere 3 ayrı ölçek uygulanmıştır. Sorular gönüllü katılımcılara online bir şekilde iletilmiştir. Daha sonra sorular SPSS aracılığıyla analiz edilmiş, nicel veriler ışığında bazı çıkarımlarda bulunulmuştur. Araştırmanın sonucunda bu araştırmaya katılan bireylerin kişilikleri arasında, siyasal tutum ve davranışları açınasından bazı anlamlı farklılıklar olduğu istatistiksel verilerle ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The general aim of this research is to compensate for the lack of studies on psychological factors in political attitudes and behaviors in the literature and to reveal the differences between the personality typologies of individuals in terms of their political behaviors and attitudes. For this reason, the research investigates the role of personality in political attitudes and behaviors. The research is descriptively designed with the survey model. First of all, a literature review on political attitudes and behaviors and personality was conducted. Subsequently, 5 different scales were used for the measurement. In the first part, a personal characteristics questionnaire was applied to define the demographic characteristics of the individuals participating in the study. In the second part, in order to determine the personality typologies of the individuals participating in the research, the Life Outlook questionnaire, which was prepared based on Carl Gustav Jung's personality theorem, was applied. In the third part, three different scales, namely political interest, political participation and voter behavior scale, were applied to determine the political attitudes and behaviors of the individuals participating in the research. The questions were sent to the voluntary participants online. The questions were then analyzed through SPSS and some inferences were made in the light of quantitative data. As a result of the research, statistical data revealed that there are some significant differences between the personalities of the individuals participating in this research in terms of their political attitudes and behaviors.