Otantikliğin ve mentalizasyonun borderline kişilik özellikleri üzerindeki rolünün incelenmesi
Examination of the role of authenticity and mentalization in borderline personality traits
- Tez No: 913985
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Borderline Kişilik Özellikleri, Otantiklik, Mentalizasyon, Borderline Personality Traits, Authenticity, Mentalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada otantikliğin ve mentalizasyonun (zihinselleştirme becerisinin) borderline kişilik özellikleri üzerindeki rolü incelenmiştir. Araştırma modeli olarak ilişkisel tarama kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini ve örneklemini Türkiye'de yaşayan ulaşılabilirliği bakımından kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 20-40 yaş aralığında 316'sı kadın, 141'i erkek olmak üzere toplam 457 genç yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu, Borderline Kişilik Envanteri, Zihinselleştirme Ölçeği (Mentalization Scale-MENTS) (Türkçe Form) ve Otantiklik Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler Google Forms üzerinden çevrimiçi yolla uygulanmış ve elde edilen verilerin istatistiksel işlemleri SPSS 26 programıyla gerçekleştirilerek verilerin analizi ve yorumlanması yapılmıştır. Araştırma sonucunda otantiklik ile borderline kişilik özellikleri arsında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Otantiklik ile zihinselleştirme arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Borderline kişilik özellikleri ile zihinselleştirme arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca borderline kişilik özellikleri ile otantiklik ölçeğinin dış etkiyi kabullenme alt boyutu arasında pozitif yönde düşük düzeyde, kendine yabancılaşma alt boyutu arasında ise pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Borderline kişilik özellikleri ile otantiklik ölçeğinin otantik yaşam alt boyutu arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Zihinselleştirme ile otantiklik ölçeğinin alt boyutları olan dış etkiyi kabullenme ve kendine yabancılaşma arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, otantik yaşam alt boyutu ile ise arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmada aracı rol analizi için Hayes Makro Model 4 yöntemi kullanılmış, araştırmanın bulgularına göre otantiklik ile borderline kişilik özellikleri arasındaki ilişkide mentalizasyonun kısmi aracı rolü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the role of authenticity and mentalization (the ability to mentalize) in borderline personality traits. A relational survey model was used as the research method. The population and sample of the study consisted of 457 young adult individuals, aged between 20-40, selected through a convenience sampling method in Turkey, with 316 females and 141 males. To collect data, the Sociodemographic Information Form, Borderline Personality Inventory, Mentalization Scale (Mentalization Scale-MENTS) (Turkish Version), and Authenticity Scale were used. The scales were administered online via Google Forms, and the statistical processes of the obtained data were performed using SPSS 26 software for data analysis and interpretation. The results of the study indicated that there is a moderate negative significant relationship between authenticity and borderline personality traits. A moderate positive significant relationship was found between authenticity and mentalization. A low negative significant relationship was found between borderline personality traits and mentalization. Additionally, a low positive significant relationship was found between borderline personality traits and the“external influence acceptance”subscale of the authenticity scale, and a moderate positive significant relationship was found between borderline personality traits and the“self-alienation”subscale. No statistically significant relationship was found between borderline personality traits and the“authentic living”subscale of the authenticity scale. A significant negative relationship was found between mentalization and the“external influence acceptance”and“self-alienation”subscales of the authenticity scale, while a positive significant relationship was found with the“authentic living”subscale. In the conducted study, the Hayes Macro Model 4 method was used for mediation role analysis, and the findings of the research indicated that mentalization has a partial mediating role in the relationship between authenticity and borderline personality traits.