Sosyal medyada matematik öğretimi odaklı içerikler üzerine bir inceleme
An examination of matehematics teaching oriented content on social media
- Tez No: 913991
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖZMANTAR, DOÇ. DR. GÜLAY AGAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik videosu, YouTube, kullanıcı katılımı, eğitim kanalları, Mathematics videos, YouTube, user engagement, educational channels
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Dijital platformun yükselişi, eğitimde yeni bir dönem başlatmış ve YouTube, bu alanda ön plana çıkmıştır. Bu çalışma, YouTube'da matematik öğretimine odaklanan videoların yapısal ve içerik özelliklerini analiz etme, bu özelliklerin kullanıcı katılımlarıyla ilişkisini inceleme ve ayrıca matematik öğretim videoları üreten eğitim kanallarının genel özelliklerini değerlendirme amaçlanmaktadır. Youtube platformunda yayımlanan matematik öğretim videoları, bu amaç çerçevesinde sistematik bir şekilde analiz edilmiştir. Çalışmanın, temel odak noktası, videoların kullanıcı katılımı ile ilişkisini analiz etmek ve bu videoları üreten kanalların yapısal özelliklerini incelemektir. Bu odak doğrultusunda, araştırmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Veri toplama sürecinde en çok izlenme sayısına göre 100 popüler matematik videosu ve ilgili 17 eğitim kanalı incelenmiş ve veri seti oluşturulmuştur. Nicel boyutta, matematik videolarının konu odağı, süresi, hedef eğitim düzeyi ve ele alınan matematik dalları gibi yapısal özellikleri ile kullanıcıların duygusal (beğeni), davranışsal (yorum) ve tüketime dayalı (görüntülenme) katılım davranışları arasındaki ilişkiler istatistiksel yöntemler kullanılarak kesitsel korelasyonla incelenmiştir. Nitel boyutta ise, eğitim kanallarının eğitim seviyeleri ve konu alanları, içerik odakları, amaçları ve organizasyon yapısı, medya materyal kullanımları ile izleyiciye yönelik bağlantıları tematik içerik analizi yaklaşımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular, eğitim kanallarının izleyici kitlesine uygun stratejik planlama yaparak, farklı öğrenim ihtiyaç ve tercihlerine göre özel çaba gösterildiğini ve bu sayede katılım seviyelerini artırdığını ortaya koymuştur. Video süresi, konu odağı ve eğitim düzeyi ile kullanıcı katılımı arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Bununla beraber bir başka anlamlı farklılık matematik dalları ile katılım metrikleri arasında gözlemlenmiştir. Çalışmadaki bulgular farklı temalar etrafında ele alınarak detaylı tartışılmıştır. YouTube'un yüz yüze eğitime potansiyel bir alternatif olarak ortaya çıkışı, dijital eğitimde topluluk oluşturma rolü, sınav odaklı eğitim etkileşimlerinin yaygınlığı, çevrimiçi eğitim içeriğinde ticarileşmenin etkileri ve içerik odağı, eğitim düzeyi, matematik dalları, video süreleri ile katılım metrikleri unsurları arasında tartışmalar sunulmuştur. Bu çalışma, içerik üreticilerine ve eğitimcilere yönelik pratik öneriler sunmakta, dijital öğrenme ortamlarının eğitim potansiyelini anlamaya katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rise of digital platforms has initiated a new era in education, with YouTube emerging as a prominent player in this field. This study aims to examine the structural content features of YouTube videos focused on mathematics teaching, their relationship with user engagement, and the educational channels producing these videos. Mathematics teaching videos published on the YouTube platform were systematically analyzed within this scope. The primary focus of the study is to analyze the relationship between the videos and user engagement, as well as to understand the structural characteristics of the channels producing these videos. In line with this focus, a mixed-method approach was adopted in the research. During the data collection process, 100 popular mathematics videos and 17 associated educational channels were examined to create the dataset. On the quantitative dimension, the structural features of mathematics videos—such as content focus, duration, target education level, and covered mathematics branches—were examined in relation to user engagement behaviors, including emotional (likes), behavioral (comments), and consumption-based (views) engagement metrics, using cross-sectional correlation through statistical methods. On the qualitative dimension, the education levels and subject areas, content focus, objectives and organizational structure, media material usage, and viewer-directed connections of the educational channels were evaluated using a thematic content analysis approach. The findings reveal that educational channels strategically plan according to their audience, demonstrating specific efforts to meet various learning needs and preferences, thereby enhancing engagement levels. Video duration, content focus, and target education level were found to significantly impact user engagement. Notably, significant differences were observed in the engagement metrics of videos focusing on different mathematics branches. The findings of the study were discussed in detail across various themes, including YouTube's emergence as a potential alternative to in person education, the role of community building in digital education, the prevalence of exam-focused educational interactions, the effects of commercialization on online educational content, and the relationships between content focus, education level, mathematics branches, video duration, and engagement metrics. This study provides practical recommendations for content creators and educators and contributes to understanding the educational potential of digital learning environments.