Yükümlü askerlerde gözlemlenen sapma davranışların sosyolojik açıdan değerlendirilmesi
Sociological evaluation of deviant behaviors observed in conscripts
  1. Tez No: 914015
  2. Yazar: MUSTAFA CEMAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YONCA GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Negative deviance, beating, compulsory military service, guilt, stigmatization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
“Yükümlü Askerlerde Gözlemlenen Sapma Davranışların Sosyolojik Açıdan Değerlendirilmesi”isimli çalışmamız; askerlik kurumunda yer alan olumsuz sapma davranışlarına örnek oluşturan bir grup asker üzerinde yürütülmüştür. Anormal davranış, kendine zarar verme, suç işleme, intihar girişimi, madde bağımlılığı, dövme yaptırma ve sembolik anlamları üzerine kavramsal çerçeve oluşturularak 9 tema kapsamında literatürdeki yeri analiz edilmiştir. Araştırma sorusu bağlamında amacımız; askerlerin olumsuz sapma davranışları nelerdir ve bu davranışları sergileme nedenleri, yükümlülük, askerlik sistemi, sapma davranışları sergileme nedenleri, dövmelerin arkasındaki sembolik anlamın analiz edilmesi, görüşlerini, algılarını, yorumlarını ortaya çıkarmaktır. Araştırma verileri nitel araştırma yöntemiyle yarı yapılandırılmış görüşme formu ile gerçekleştirilmiştir. Sorular cevaplandırılırken görüşme kayıtları alınmış, daha sonra görüşme kayıtları deşifre edilerek kod kitabı oluşturulmuş, kodlara bağlı olarak kategori ve temalara ulaşılmıştır. Tematik analiz ve betimsel analiz yöntemleri ile görüşme katılımcılarının algıları, yorumları ve düşünceleri temalar altında toplanmıştır ve bulgular yorumlanmıştır. Analiz esnasında MAXQDA 24 paket programından yararlanılmıştır. Askerlerin sosyal ve demografik özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Katılımcıların çoğunda ortak davranış biçimleri olarak, suç işleme olayına karışmış, madde kullanan ve kendine zarar verme davranışına yöneldiği bulunmuştur. Yaşam öykülerine bakıldığında parçalanmış aile ve aile içi iletişim problemleri en çok gözlenen tematik yapı olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study titled“Sociological Evaluation of Deviant Behaviors Observed in Obliged Soldiers”was conducted on a group of soldiers who constitute an example of negative deviant behaviors in the military institution. A conceptual framework was created on abnormal behavior, self-harm, crime, suicide attempt, substance abuse, tattooing and symbolic meanings and its place in the literature was analyzed within the scope of 9 themes. In the context of the research question, our aim is; what are the negative deviant behaviors of soldiers and the reasons for exhibiting these behaviors, the obligation, the military service system, the reasons for exhibiting deviant behaviors, analyzing the symbolic meaning behind tattoos, revealing their opinions, perceptions and comments. The research data were collected with a semi-structured interview form using qualitative research method. Interview records were taken while answering the questions, then the interview records were transcribed and a code book was created, and categories and themes were reached depending on the codes. Through thematic analysis and descriptive analysis methods, the perceptions, comments and thoughts of the interview participants were collected under themes and the findings were interpreted. MAXQDA 24 package program was used during the analysis. Social and demographic characteristics of the soldiers were revealed. It was found that most of the participants were involved in criminal behavior, substance abuse and selfharm behaviors as common behaviors. When life stories were analyzed, it was found that the most common thematic structure was broken family and communication problems within the family.