Mahalle kültürünün kentlilik bilincine etkisi: Seyrani Mahallesi örneği
The effect of neighbourhood culture on urban consciousness: The case of Seyrani Neighbourhood
- Tez No: 914016
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mahalle Kültürü, Kentlileşme, Kentleşme, Kentlilik Bilinci, Neighborhood Culture, Urbanization, Urban Consciousness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, mahalle kültürünün kentlilik bilincinin oluşma sürecini nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, mahalle sakinlerinin oluşturduğu komşuluk ilişkileri, değişen yaşam tarzları ve kentlilik algıları gibi unsurlar derinlemesine araştırılacaktır. Bu tez, özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların yalnızlık duygularını azaltmak ve sosyal bağlarını güçlendirmek için mahalle kültürünün yeniden canlandırılmasının önemini vurgulamaktadır. Çalışma, yetişkinlerin bakış açılarını dikkate alarak, mahallede var olan komşuluk kültürünün ve geleneklerinin nasıl değiştiğini ve bu değişimlerin kentlilik bilincini nasıl etkilediğini, mahalle sakinlerinin yaşadıkları kente olan aidiyet duygularını, kentlilik bilinci farkındalıklarını, kentleşme süreçlerini ve kentlilik bilincini etkileyen faktörlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Tezde, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri oluşturma tekniği olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Örnekleme tekniği amaçlı ve kartopu örneklemedir. Katılımcıların farklı sosyo-ekonomik arka planlara sahip olmaları hedeflenmiştir. Örneklem hacmini Seyrani Mahallesi sakinleri oluşturmaktadır. Görüşmeler kaydedilmiş olup aynı zamanda da not alınarak görüşmeler tamamlandıktan sonra, kayıtlar ve notlar analiz edilerek veriler sınıflandırılmış ve yorumlanmıştır. Çalışma kapsamında konu hakkında yazılmış kitaplar, dergi makaleleri ve tezler incelenerek teorik bir çerçeve oluşturulmuş, ardından saha çalışması ile elde edilen veriler bu çerçeve içerisinde analiz edilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda doğum yeri Kayseri olan bireylerin kentlilik bilinci düzeylerinin yüksek olduğu aynı zamanda da bireylerin ikamet sürelerinin de komşuluk ilişkilerini ve kentsel aidiyet duygusunu arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how neighborhood culture influences the formation process of urban consciousness. To achieve this, elements such as the neighborly relationships formed by neighborhood residents, changing lifestyles, and perceptions of urbanity will be explored in depth. This thesis emphasizes the importance of revitalizing neighborhood culture, particularly in large cities, to reduce feelings of loneliness and strengthen social bonds among residents. Considering the perspectives of adults, the study investigates how the existing culture and traditions of neighborly relations in the neighborhood have changed and how these changes impact urban consciousness, residents' sense of belonging to their city, awareness of urban consciousness, urbanization processes, and the factors influencing urban consciousness. A qualitative research method was employed in this thesis. Semi-structured interviews were used as the data collection technique. The sampling technique included purposeful and snowball sampling. Participants from diverse socio-economic backgrounds were targeted. The sample population consists of residents of Seyrani Neighborhood. Interviews were recorded, and notes were taken simultaneously. After the interviews, recordings and notes were analyzed, classified, and interpreted. Within the scope of the study, books, journal articles, and theses on the subject were reviewed to establish a theoretical framework, and the data obtained through fieldwork were analyzed within this framework. The interviews revealed that individuals born in Kayseri have higher levels of urban consciousness, and longer residency periods also enhance neighborly relationships and the sense of urban belonging.