21. yüzyılın ilk yirmi yılında Afganistan'daki kadınların statüsü
Status of women in Afghanistan in the first two decades of the 21st century
- Tez No: 914014
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN YONCA GENÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadının Statüsü, Siyaset, Eğitim, Afganistan, Status of Women, Politics, Education, Afghanistan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma, 21. yüzyılın ilk yirmi yılında Afganistan'daki kadınların eğitim ve siyaset alanlarındaki durumunu kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Bu dönemde, kadınların eğitim düzeyinde ve siyasal katılımlarında kayda değer ilerlemeler yaşanmıştır. Okuryazarlık oranlarının artması, eğitim olanaklarının iyileşmesi ve kadınların karar alma süreçlerine katılımının artması gibi gelişmeler, kadınların toplumsal hayatta daha etkin roller üstlenmesine katkı sağlamıştır. Kadınlar, eğitim alanındaki bu ilerlemeler sayesinde toplumsal yaşamda daha görünür hale gelmiş ve ekonomik ile sosyal alanda önemli ölçüde güç kazanmışlardır. Siyasal alanda ise kadınların temsil oranları artmış, kadınların politika yapım süreçlerine katılımı güçlenmiştir. Bu durum, kadınların toplumsal rollerinin genişlemesine yardımcı olmuştur. Ancak, Afganistan'daki kadınlar hâlâ ciddi kültürel ve toplumsal engellerle karşı karşıyadır. Geleneksel değerler, kadınların eğitim ve siyaset alanlarında ilerlemelerini zorlaştırmaktadır. Özellikle kırsal bölgelerde kadınların toplumsal eşitlikten uzak kalmaları, bu engellerin daha belirgin olmasına neden olmaktadır. Kadın hakları savunucularının çabalarına rağmen, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik direnç sürmekte ve bu durum kadınların toplumsal rollerini genişletme çabalarını sınırlamaktadır. Araştırma, derinlemesine görüşmeler ve tematik analiz yöntemiyle kadınların başarılarını ve karşılaştıkları zorlukları incelemiştir. Bulgular, eğitim ve siyaset alanlarında daha fazla destek ve reformların gerekliliğini ortaya koyarken, kadın hakları savunucuları ve ilgili kurumların toplumsal eşitlik mücadelesini sürdürmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Kadınların toplumsal eşitlik için daha fazla adım atılmasının önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study provides a comprehensive examination of the status of women in Afghanistan in the fields of education and politics during the first two decades of the 21st century. During this period, significant progress was made in women's educational attainment and political participation. Developments such as the increase in literacy rates, the improvement of educational opportunities, and greater involvement of women in decision-making processes contributed to women taking more active roles in social life. These advancements in education allowed women to become more visible in society and gain substantial power in economic and social fields. In the political realm, women's representation increased, and their participation in policymaking processes strengthened. This helped expand the societal roles of women. However, women in Afghanistan continue to face significant cultural and societal barriers. Traditional values impede their progress in education and politics, and especially in rural areas, women remain distant from social equality. Despite the efforts of women's rights activists, resistance to gender equality persists, limiting women's attempts to broaden their societal roles. The study investigates women's successes and challenges through in-depth interviews and thematic analysis. The findings emphasize the need for more support and reforms in the fields of education and politics while highlighting the ongoing struggle for social equality by women's rights advocates and relevant institutions. The importance of further steps toward social equality for women is also underscored.