Erzurum yöresi kadın barlarının müzikal açıdan değerlendirilmesi
Evaluation of musicality of women's folk dances in Erzurum region
  1. Tez No: 914037
  2. Yazar: AKİF AKKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: kadın barları, Erzurum yöresi, makam, usul (ritim), women's bars, Erzurum region, makam, usul (rhythm)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmada, TRT-THM repertuvarında bulunan Erzurum kadın barlarının kimlik bilgilerinin, kullanılan çalgıların ve barlarda kullanılan giysilerin tespiti, makamsal dizi ve usul bakımından müzikal analizinin yapılması, çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Yöntem: Bu çalışma betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın kuramsal çerçevesinin oluşturulmasında betimsel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama yöntemi kullanılmıştır. TRT-THM repertuvarında bulunan Erzurum kadın barları ile ilgili üç görüşmeci ile kişisel görüşme soruları özelinde görüşmeler yapılarak, Erzurum yöresi kadın barları hakkında veri elde edilmiştir. Erzurum kadın barlarının müzikal açıdan incelenmesinde ise nitel araştırma yöntemlerinden, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar: Elde edilen bulgulara dayanarak araştırmada, Erzurum yöresi kadın barlarında bulunan kırık hava ve oyun havalarında uşşak ve çargâh makam dizilerinin ve 6 ile 12 zamanlı usullerin yaygın olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of this study is to determine the identity information of Erzurum women's bars in the TRT-THM repertoire, the instruments used and the clothes used in the bars, and to make a musical analysis in terms of makamsal series and usul. Method: This study is a descriptive research. The survey method, which is one of the descriptive research methods, was used to create the theoretical framework of the study. Data on Erzurum region women's bars in the TRT-THM repertoire were obtained by conducting interviews with three interviewees on the basis of personal interview questions. In the musical analysis of Erzurum women's bars, content analysis method, one of the qualitative research methods, was used. Results: Based on the findings obtained, it was concluded that uşşak and Çargâh maqam scales and 6 and 12 time procedures are common in the broken airs and game airs in Erzurum region women's bars.