Sisplatin ile indüklenen sıçanlarda testiküler toksisiteye karşı astaksantinin koruyucu etkileri
Protective effects of astaxanthin against testicular toxicity in rats induced with cisplatin
  1. Tez No: 914082
  2. Yazar: NURAY TEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİBE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Astaksantin, Apoptoz, İnflamasyon, Testis hasarı, Sisplatin, Oksidatif stress, Astaxanthin, Apoptosis, Cisplatin, İnflammation, Testicular damage, Oxidative stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Sisplatinin testis üzerindeki hasarına karşı astaksantinin biyokimyasal, histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirip sonuçlandırmayı amaçladık. Yöntem ve Gereç: 36 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı ve 4 gruba ayrılarak kontrol ve astaksantin grubunda 8, sisplatin ve sisplatin+astaksantin grubunda 10 adet sıçan olacak şekilde ayarlandı. Deney sonunda dokular toplandı ve histolojik analizler için H-E ve immünohistokimya için Nrf2, HO-1, Vimentin, Kaspaz-3, PCNA ve 3β-HSD ile boyandı. Biyokimyasal analizler için kalpten alınan kanlardan testosteron hormon ve testis dokularından MDA ve tGSH analizi yapıldı. Bulgular: Biyokimyasal sonuçlara göre sisplatin grubunda testosteron seviyesinde ve tGSH düzeyinde anlamlı bir azalma, MDA düzeyinde ise anlamlı bir artış gözlendi. İmmünohistokimyasal sonuçlara göre Nrf2, HO-1, vimentin ve kaspaz-3 immünreaktivitesinde artış, 3β-HSD ise anlamlı bir azalma gözlendi. Histopatolojik sonuçlara göre seminifer epitel ve tübül çapları sisplatin grubunda anlamlı bir azalma gözlendi. Deney öncesi ve sonrası vücut ağırlıkları sisplatin grubunda anlamlı bir azalma, testis ağırlıkları karşılaştırıldığında ise belirgin bir azalma olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Sisplatinin testis üzerindeki sitotoksik etkisine karşı astaksantinin koruyucu ve tedavi edici etkinliği, çalışmamızın sonuçları ile kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to evaluate and conclude the effects of astaxanthin against cisplatin-induced testicular damage using biochemical, histopathological, and immunohistochemical methods. Material and Methods: Thirty-six male Wistar Albino rats were used and divided into 4 groups: control and astaxanthin groups with 8 rats each, and cisplatin and cisplatin+astaxanthin groups with 10 rats each. At the end of the experiment, tissues were collected and stained with H-E for histological analyses and with Nrf2, HO-1, Vimentin, Caspase-3, PCNA, and 3β-HSD for immunohistochemistry. For biochemical analyses, testosterone hormone levels were measured from blood taken from the heart, and MDA and tGSH levels were measured from testicular tissues. Results: According to the biochemical results, a significant decrease in testosterone levels and tGSH levels and a significant increase in MDA levels were observed in the cisplatin group. According to the immunohistochemical results, an increase in the immunoreactivity of Nrf2, HO-1, vimentin, and caspase-3 and a significant decrease in 3β-HSD were observed. According to the histopathological results, a significant decrease in seminiferous epithelial and tubule diameters was observed in the cisplatin group. Pre- and post-experiment body weights showed a significant decrease in the cisplatin group, whereas testis weights showed a marked decrease, but it was not statistically significant. Conclusion: The protective and therapeutic efficacy of astaxanthin against the cytotoxic effect of cisplatin on the testes has been demonstrated by the results of our study.