Gagavuz Türkçesinde zaman, görünüş, kip ve kiplik
Tense, aspect, mood and modality in Gagauz Turkish
  1. Tez No: 914101
  2. Yazar: EBRU DİLBAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE YÜKSELEN PELER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gagavuz Türkçesi, zaman, görünüş, kip, kiplik, Gagauz Turkish, tense, aspect, mood, modality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Tarihî süreçte geniş bir coğrafyaya yayılan Türk toplulukları içinde Gagavuzların kendine özel bir yeri vardır. Gagavuz Türkleri, Hristiyan olmalarına rağmen Türk kimliğini korumuşlardır ve günümüzde büyük çoğunluğu Moldova'ya bağlı Gagauz Yeri olmak üzere Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Türkiye gibi farklı ülkelerde yaşamaktadırlar. Bu Türkler Türkiye Türkçesine çok yakın Türk lehçelerinin kendine has özelliklerine sahip Gagavuz Türkçesini konuşurlar. Gagavuz Türkçesi Güneybatı grubu Türk lehçelerinden birisidir. Günümüzde dil bilgisi kitaplarında ''zaman ekleri'' veya ''şekil ve zaman ekleri'' olarak adlandırılan fiil çekim eklerinin birden fazla anlamı ve işlevi bulunmaktadır. Fiillere gelerek cümlenin yüklemini oluşturan biçim birimlerin zaman işleviyle birlikte görünüş, kip-kiplik işlevleri de bulunmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde zaman, görünüş, kip-kiplik kavramları, Gagavuz Türkleri ve Gagavuz Türkçesi ile ilgili teorik bir bilgi verilmiştir. İkinci bölüm olan inceleme bölümüne kuramsal bir altyapı oluşturulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Gagavuz Türkçesiyle yazılmış olan romanlar, hikâyeler, masallar, ders kitapları ve gazeteler gibi yazılı kaynaklar taranıp fiil çekiminde yer alan eklerin zaman, görünüş ve kiplik görevleri tespit edilmiştir. Göksel-Kerslake'in zaman, görünüş ve kiplik başlıkları altındaki sınıflandırması örnek alınarak tespit edilen örnekler ait oldukları başlıklar altında toplanarak düzenlenmiştir. Türkiye Türkçesine aktarılarak belirlenen işaretleyicilerin metindeki anlamına ve işlevine odaklanılmıştır. Bu çalışma, dil biliminin önemli araştırma alanlarından biri olan zaman, görünüş, kip ve kiplik konusunu Gagavuz Türkçesi örneğinde betimleyen bir çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
Gagauz people have a special place among the Turkish communities spread over a wide geography in the historical process. Gagauz Turks have preserved their Turkish identity despite being Christians and today they live in different countries such as Ukraine, Bulgaria, Romania, Greece, Romania, Greece and Türkiye, the majority of them in Gagauz Yeri in Moldova. These Turks speak Gagauz Turkish, which is very close to Turkey Turkish and has unique features of Turkish dialects. Gagauz Turkish is one of the Southwest group Turkish dialects. Today, verb conjugation affixes, which are called“tense affixes”or“form and tense affixes”in grammar books, have more than one meaning and function. The morphemes that come to verbs and form the predicate of the sentence also have aspectual and mood-modality functions along with tense function. In the first part of this study, a theoretical information about the concepts of tense, aspect, mood-modality, Gagauz Turks and Gagauz Turkish is given. In the second part of the study, a theoretical background was tried to be created. In the second part, written sources such as novels, stories, fairy tales, textbooks and newspapers written in Gagauz Turkish were scanned and the tense, aspect, mood and modality functions of the affixes in verb conjugation were determined. Taking Göksel-Kerslake's classification under the headings of tense, aspect, mood and modality as an example, the identified examples were collected and organised under the headings they belong to. The meaning and function of the markers identified by transferring them to Turkey Turkish were focussed on in the text. This study has been a study that describes the subject of tense, aspect, modality, which is one of the important research areas of linguistics, in the example of Gagauz Turkish.