Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının Erken Sovyet dönemindeki kökenleri
Origins of the Azerbaijan–Armenia conflict in the Early Soviet period
  1. Tez No: 914110
  2. Yazar: NİJAT MOYLAMOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Cumhuriyeti, Ermenistan Cumhuriyeti, Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri, Milliyetçilik, SSCB, Republic of Azerbaijan, Republic of Armenia, Azerbaijan-Armenia Relations, Nationalism, USSR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sovyetler Birliği'nin Kafkasya'ya müdahalesi ve etnik yeniden şekillendirme çabaları ile doğrudan bulunabilir.1917 Ekim Devrimi ile Trans Kafkasya'da ortaya çıkan bağımsızlık hareketleri ile birlikte Mayıs 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi. Kafkasya'daki Ermeniler, Azerbaycanlılar ve Gürcüler arasındaki etnik ve toprak anlaşmazlıkları çözülmemiştir. Ancak, Sovyetlerin bu bölgesel politikaları, özellikle Dağlık Karabağ bölgelerindeki sınır çizimleri, uzun süreli çatışmaların temelini oluşturdu. 1920'lerin başında Sovyetler Birliği, Ermenistan ve Azerbaycan'ı ayrı cumhuriyetler olarak kurarken, Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan SSR'ye bağlı özerk bir bölge olarak ilan etti. Bu bölgedeki Ermenilerin karşı karşıya gelmesine neden oldu ve etnik gerilimleri arttırdı. Sovyetler, rejimleri belirlemesi Kafkasya'daki etnik kimliklerin yeniden şekillenmesine yol açmıştır. Stalin'in etnik politikalara dayalı sınır çizimleri, yerel halklar arasında milliyetçiliklerin canlı tutmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra belirginleşmiştir. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki toprak farklılıklarını ayırmamış, aksine bu sorunların Sovyet sonrasında derinleşmiştir. İki ülkenin Milliyetçilik kavramları ve özellikleri anlatılmıştır. Milliyetçiliğin bu ülkeler üzerindeki etkisine de yer verilmiştir. Bakü'nün işgalden kurtuluşu ve Osmanlının yardımına önem verilmiştir. Araştırmada Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) Kafkas Politikası ve Azerbaycan topraklarının Ermenistan'a ilhakı çerçevesinde araştırılmıştır. Ayrıca Ermenistan'ın Azerbaycanlılara karşı yaptığı soykırım da anlatılmıştır. Sovyetler Birliğinin hem Azerbaycan hem de Ermenistan'a karşı tutumu incelenmiştir. Tezin ana hipotezi olan Azerbaycan Ermenistan çatışmasının erken Sovyet dönemindeki etkileri ve kökenleri detaylı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Soviet intervention in the Caucasus and efforts to reshape ethnic identities are direct outcomes of the region's complex history. Following the October Revolution in 1917, the emergence of independence movements in Transcaucasia led to the declaration of independence by the Azerbaijan Democratic Republic and the Armenian Democratic Republic in May 1918. Despite these developments, ethnic and territorial disputes among Armenians, Azerbaijanis, and Georgians in the region remained unresolved. The Soviet Union, in the early 1920s, established Armenia and Azerbaijan as separate republics, while designating Nagorno-Karabakh as an autonomous region within the Azerbaijan SSR. This decision exacerbated ethnic tensions and sowed the seeds for prolonged conflict in the area. Soviet policies, especially those involving border delineations based on ethnic lines by Stalin, perpetuated nationalism among the local populations. These policies did not resolve territorial differences between Azerbaijan and Armenia; instead, they set the stage for intensified disputes post-Soviet dissolution. The thesis explores the early Soviet period's impact on the Azerbaijan-Armenia conflict, examining the interplay of political and economic relations between the two countries and the broader international influence. It also discusses the significance of Baku's liberation from occupation and Ottoman support. Furthermore, the research investigates the Soviet Union's approach towards both Azerbaijan and Armenia, including allegations of genocide against Azerbaijanis by Armenians. This study aims to provide a nuanced understanding of nationalism's influence in both countries during and after the Soviet era.