Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların annelerinin çocuklarını kabul-red durumları, kolektivistik başa çıkma stilleri ve travma sonrası büyüme ilişkisi
The relationship between acceptance-rejection of the mothers ofchildren with autism spectrum disorder, collectivistic coping styles and posttraumatic growth
  1. Tez No: 914132
  2. Yazar: MENEKŞE BALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: otizm spektrum bozukluğu, kabul- ret, kolektivist başa çıkma stilleri, travma sonrası büyüme, autism spectrum disorder, acceptance-rejection, collectivistic coping styles, posttraumatic growth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocukların annelerinin, çocuklarını kabul-red durumları, kolektivistik başa çıkma stilleri ve travma sonrası büyüme ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın yürütülme hedefine uygun olarak betimsel ve ilişkisel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, OSB'li olan çocukların anneleri oluşturmaktadır. Ölçüt örnekleme neticesinde, Malatya ilinde hizmet veren Zirve Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Konya ilinde hizmet veren Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) kurumlarında eğitim gören 158 OSB'li çocuğu olan anne dâhil edilmiştir. Veriler anket formu ile toplanmıştır. Anket formu 4 ayrı bölümden oluşmaktadır. Sosyo-demografik bilgi formu, ebeveyn kabul-red kontrol ölçeği, kolektivist başa çıkma stilleri ölçeği ve travma sonrası büyüme ölçeği kullanılan ölçek formlarıdır. Araştırmaya katılan OSB tanılı çocukların anneleri, çocuklarının tanı alması akabinde geliştirdikleri kabul- ret tutumlarının, beraberinde getirdiği süreçle baş etme stilleri, bu annelerin travma sonrası büyüme süreçlerinde etkin ve yordayıcı faktörler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu annelerin çocuklarının özel durumuyla baş ederken, kabulü ve yeniden yapılandırması, aynı zamanda bir aile desteğinin bulunması, travma sonrası büyüme açısından pozitif yönde anlamlı ve belirleyici bir ilişki ortaya koymuştur. Dolayısıyla annenin süreç içinde çocuğunu kabulü, uygun olan baş etme tarzını seçip sonucunda travma sonrası büyüme gerçekleştirebilmesi için psikolojik destek, partner ve aile desteği, alması elzemdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the acceptance-rejection status of mothers of children withAutism Spectrum Disorder(ASD), their collectivistic coping styles and post-traumatic growth. In accordance with the purpose of conducting the research, descriptive and relational research methods were used. The study group of this research consists of mothers of children with autism spectrum disorder. As a result of the criterion sampling, the study group of the research consists of the mothers of children with autism who are educated at the ZirveAcademy Private Education and Rehabilitation Center serving in the province of Malatya and the Selçuklu Autistic Individuals Education Foundation (SOBE) serving in the province of Konya. 158 mothers with a child diagnosed with autism participated in the study. The data in the study were collected with a questionnaire form. The questionnaire form consists of 4separate parts. Socio-demographic Information Form, Parental Acceptance-Rejection Scale, Collectivist Coping Styles Scale and Post-Traumatic Growth Scale are the scale forms used. It was concluded that the mothers of children with ASD who participated in the study, the attitudes of acceptance developed after their children's diagnosis, and the styles of coping with the process brought about by these mothers are effective and predictive factors in the post-traumatic growth processes of these mothers. Therefore, it is essential for the mother to receive psychological support, as well as partner and family support, in order to accept her child in the process, choose the appropriate coping style, and achieve post-traumatic growth as a result.