Siyasî ihtilaflarda kullanılan hadis argümanları
Hadith arguments used in political disputes
- Tez No: 914259
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadisler, siyaset, siyasi anlaşmazlıklar, siyasi ihtilaflar, Hadiths, politics, political disagreements
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Siyaset, en kapsamlı tanımı ile, insanların birlikte yaşayabilmelerini mümkün hale getiren genel kural ve ilkeleri hazırlama, değiştirme ya da koruma etkinliğidir. İnsanlık tarihi incelendiği zaman siyaset ve devletin vazgeçilmez birer müessese oldukları görülmektedir. Kur'an-ı Kerim'de ve sünnette bir devletin gerekliliğiyle alakalı pek çok nas ile karşılaşmak mümkündür. Hz. Muhammed'den sonra Kuran-ı Kerim'in inmeye başlamasının ardından genellikle kabileciliğin hakim olduğu Arap Yarımadası bölgesinde siyasi açıdan hızlı bir teşkilatlanmaya gidilmiştir. Hz. Muhammed'in siyasi önderliğinde toplum yeni yapılanmaya yavaş yavaş yaklaşmıştır. Bu araştırmada İslam tarihinde ihtilaflara neden olup derin izler bırakan bir takım siyasi olaylarda kullanılan hadisleri incelemek amaçlanmıştır Bu amaç doğrultusunda, literatür araştırması yöntemiyle konuya yönelik bilgiler ortaya konulmuştur. Araştırmanın birinci kısmında siyaset kavramı ve İslam dininde siyasetin oluşum süreci ilkelerine, düşünce ve teorik açıdan ve yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci kısmında ise siyasi ihtilafların başlangıç sebepleri, İslam tarihinde siyasi ihtilaflar konu başlığı altında Dört Halife Dönemi'nde meydana gelen siyasi anlaşmazlıklar, hilafet odaklı siyası çekişmeler ve Emevî ve Abbasi döneminde yaşanmış siyasi anlaşmazlıklara yer verilmiştir. Ayrıca siyasi ihtilaflar ile alakalı hadislere ve uydurma hadislere de araştırmanın son bölümlerinde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Politics, by it's most comprehensive definition, is the activity of preparing, changing or protecting general rules and principles that make it possible for people to live together. When human history is examined, it is seen, that politics and the state are indispensable institutions. It is possible to come across many texst regarding thenecessity of a statein the Quran and theSunnah .after the revelation of islam after the prophet Muhammad there was a rapid political organizationin the arabianPeninsula region where was generaldominant.under the politikal leadership of the prophet Muhammad,society slowly approached a new structure This study aims to examine the Hadiths used in these political events thatcaused conflicts and left deep marksin thehistory of islamicculture. For this purpose information on the subject was presented througt a literatüre research method.in the first part of the study , the concept of politics and formation process of politics in İslam ,its principler, institutionalization in terms of thought and theory,and institutionalization in terms of practice were included. İn thesecond part of the study ,thr reasons fort he beginning of political conflicts political conflicts that ocurred during the Four Caliphs Period under thetitle of political conflicts in islamic history political conflicts focused on the caliphate ,and political conflicts experienced during the Umayyad period were included. İn addition ,hadidhs andfabricated related to political conflicts were included .ın addition, hadiths and fabricated hadiths related to political conflicts were included in thelast partsof the study