Osmanlı donanması modern dönemi (1846-1914)
Ottoman navy modern period (1846-1914)
- Tez No: 914258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Donanması, Modernleşme, Reform, Ottoman Navy, Modernization, Reform
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Osmanlı Devleti XIX. yüzyılda donanmasını modern seviyeye çıkarmak ve uluslararası dengede donanma gücünü muhafaza etmek amacıyla 1846 yılından itibaren bir dizi modernleşme çabası içerisine girmiştir. Sultan Abdülmecid döneminde başlayan modernleşme çabası, Sultan Abdülaziz döneminde modern savaş gücüne dayalı geniş bir donanma gücüne ve teşkilat yapısına kavuşacaktır. 1846 yılında ilk zırhlı savaş gemilerinin donanmaya girişi ile zırhlılar dönemi başlayacaktır. Sultan Abdülhamid ve İttihat ve Terakki Cemiyeti dönemlerinde donanmanın modernleşme süreci devam edecektir. XX. yüzyıl başında Osmanlı Devleti'nde Alman etkisinin görülmesi ve donanmada İngiliz ekolünden vazgeçilmesi yeni bir süreci beraberinde getirecektir. I. Dünya savaşının patlak vermesi sonucu Osmanlı Devleti'nin donanma modernizasyonu zorunlu olarak sona erecektir. 1846-1914 yılları arasında istenilen amaç denizlerde tekrardan eski ihtişamlı gücüne kavuşmak ve modern donanma teknolojisine sahip olmaktır. Bu tez ile 1846-1914 yılları arasında Osmanlı donanmasının modernizasyonu ve modern teşkilatlanması üzerine bir çalışma yapılmıştır. Amaç kapsamında dönemde yaşanan teşkilatlanma, donanmaya gemi alımları, donanmanın modernleşmesinde etkili olan devletler ve kişiler hakkında arşiv kaynakları ve diğer kaynaklar esas alınarak bilgiler verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the XIX th century, the Ottoman Empire undertook a series of modernization efforts since 1846 in order to raise its navy to a modern level and to maintain its naval power in the international balance. The modernization effort, which started during the reign of Sultan Abdülmecid, would reach a large navy power and organizational structure based on modern war power during the reign of Sultan Abdülaziz. In 1846, with the introduction of the first armored warships into the navy, the armored era would begin. The modernization process of the navy will continue during the reigns of Sultan Abdülhamid and the Committee of Union and Progress. At the beginning of the XXth century, the German influence in the Ottoman Empire and the abandonment of the British school in the navy will bring about a new process. As a result of the outbreak of World War I, the naval modernization of the Ottoman Empire would come to an end. The desired goal between 1846 and 1914 was to regain its former glorious power at sea and to have modern naval technology. This thesis is a study on the modernization and modern organization of the Ottoman navy between 1846-1914. Within the scope of the purpose, information about the organization of the period, ship purchases to the navy, states and people who were effective in the modernization of the navy were tried to be given based on archival sources and other sources.