The bypassed link in the aḫḫiyawa debate: The influence of the sumero-akkadian tradition, and the literary approach
Aḫḫiyawa tartışmasındaki 'Es Geçilmiş' halka: Sumero-Akkad geleneğinin etkisi ve edebi yaklaşım
- Tez No: 914326
- Danışmanlar: DR. LYNETTE MİTCHELL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: The Ahhiyawa Problem, the Iliad, Achilles, Sumero-Akkadian Poetry, the Epic of Gilgamesh, literary devices, functions
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Exeter
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Emil Forrer'in“Vorhomerische Griechen in den Keilschrifttexten von Boghazköi”'sinin üzerinden tam 100 yıl geçti fakat Aḫḫiyawa uygarlığı, 100 yıl öncesine özgü gizemini ve problematik doğasını bugün hala muhafaza etmektedir. Onu bir problem haline getirenin onunla ilgili kaynakların doğasından ziyade ona olan yaklaşımın doğası olduğunu savunuyoruz. Yaklaşımları kabaca tarihyazımsal/filolojik ve edebi olmak üzere iki ana başlıkta toplayabiliriz. Problemin özünü teşkil eden unsurun tarihsel değil de edebi (Homeros'un Akaları) olması gerçeğine karşın bugüne kadar probleme yaklaşımda ağırlıklı olarak ilk metot hâkim oldu. Çok az çalışma İlyada'yı meydana getiren teknik elementlerin problem hakkındaki muhtemel implikasyonlarına eğildi. Bu implikasyonlar aslında Yakın Doğu edebiyatı ile Homerik/Hesiodik Efsane arasında öteden beri çalışılan ve iyi bilinen, tek yönlü bir alışverişte gizlidir. Biz, özellikle Sumero-Akkad ile Homerik hikâye anlatıcılığı gelenekleri arasındaki benzerliklere baktığımızda bu iki alt tür arasında popüler temaların, motiflerin benzerliğinden daha öteye geçen bir alışveriş görüyoruz. İki hikâye anlatıcılığı geleneği arasında edebi aygıtların fonksiyonları, yani onların hikâyenin akışı ve ana temaları üzerindeki manipülatif etkisi üzerinden kurulmuş olan teknik bir bağlantı vardır. Bu teknik paralelizm akla İlyada'nın bilhassa tarihsel temayı işleme stilinin Sumero-Akkad geleneğindeki stilden büyük ölçüde etkilenmiş olabileceği ihtimalini gündeme getirmektedir. Eğer bu ihtimali yeteri kadar sayıda edebi kanıtla destekleyebilirsek İlyada'nın, Aḫḫiyawa tartışmasını başlatan o tarihsel detaylarının (spesifik olaylar, karakterler) arkasında tarihsel değil de edebi ilhamlar olmuş olabileceği ihtimaline metodolojik bir kimlik kazanmaya bir adım daha yaklaşmış oluruz ki çalışmamızın amacı tam da budur. Amacımız, Aḫḫiyawalıların Akhalar olmadığı gibi bir iddiayı dellillendirmek olmayıp, tartışmanın şu ana kadar“esgeçilmiş”olan edebi yönünü derinleştirmek suretiyle bu eşitliğin bugün hala güçlü bir akademik skeptisizmi hak ettiğini göstermektir. Bunu özellikle çeşitli Sumero-Akkad şiirlerinde ve İlyada'da gözlemlenen ve benzer fonksiyonlarda bulunan edebi teknikleri tespit etmek suretiyle yapacağız. Tarihsel/edebi olarak sınıflandırılagelen çeşitli Sumer ve Akkad şiirlerinin, oluşturuldukları dönemin siyasi atmosferi ile olan ilişkilerini, İlyada ile Geç Bronz Çağ Egesinin siyasi atmosferi arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için bir model olarak kullanacağız. Sonunda ulaşacağımız bulguların, tartışmanın ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz yaklaşım değişikliği konusunda ilham verici olmasını umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
A full century has passed since the publication of Emil Forrer's Vorhomerische Griechen in den Keilschrifttexten von Boghazköi, yet the Aḫḫiyawa civilization still holds the same enigmatic nature it had in the beginning. What makes it a century-old problem, we argue, is not the nature of the first-hand sources on it but that of the approach taken to it. There have been two main approaches to the problem: historiographical/philological and literary, and despite the crux of the problem being a literary element (Achaeans) rather than historical, the former approach has largely dominated the debate so far. Only a handful of studies have addressed the possible implications of the technical elements that make up the Iliad hold for the problem. These implications are indeed hidden in a well-known, studied, one-way exchange between Near Eastern literature and Homeric/Hesiodic epic. When we zoom in specifically on the similarities between SumeroAkkadian and Homeric storytelling traditions, however, we see an exchange going far beyond just having some already-popular shared themes and motifs. Indeed, there is a strong technical link between the two traditions set up through the functions of literary devices, that is, the manipulative influence of the devices on the flow and core themes of the plot. This parallelism suggests that the Homeric style of weaving the historical material may have been heavily influenced by that of the Sumero-Akkadian. If we can ever support this idea with a satisfying number of literary evidence, we might inch closer to the possibility that certain historical details (events, characters) of the Iliad could have been literary inspired rather than historical, which is precisely the object of our study. Our aim is not by any means to ground the claim that the Aḫḫiyawans were not Achaeans, but rather to show by deepening the somewhat bypassed literary aspect of the debate that this equation still deserves a strong skepticism today. We will be doing this by identifying literary techniques with similar functions in various Sumero-Akkadian poems and the Iliad and will use the connection between certain Sumerian and Akkadian poems classified as“historical-literary”and the political setting of the period in which they were materialized as a model to get a better understanding of the connection between the Iliad and the political setting of the Late Bronze Age Aegean. Our hope is to contribute in any way possible to a shift in how the problem is approached, which we believe is the most urgent need of the debate.