Gated communities and non - places: The case of Koç University and Sarıyer
Kapalı topluluklar ve yok - yerler: Koç Üniversitesi ve Sarıyer örneği
- Tez No: 408837
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İÇDUYGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Anthropology, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Kampüsü, Kurumsal Yurttaşlık, Kapalı Topluluk, Yok-yer, Toplumsal Kutuplaşma, Kentsel Dönüşüm, University Campus, Corporate Citizenship, Gated Community, Non-Place, Social Polarization, Urban Transformation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Koç Üniversitesi ve çevresindeki mahalle Sarıyer arasındaki ilişkiyi etnografik bir araştırma yoluyla tarif etmek ve bölgedeki toplumsal kutuplaşma dengelerinin kampüs kurulduktan sonra nasıl değiştiğini incelemektir. Araştırma Koç Üniversitesi'nin ulus ötesi kapitalist sınıfın Türkiye ayağı tarafından uygulamaya konulmuş bir kurumsal yurttaşlık projesi olduğunu iddia etmektedir. Her ne kadar kurumsal yurttaşlık projeleri şirketler ve toplum arasında yakınlık kurmak söylemiyle öne çıkmış olsalar da Koç Üniversitesi dışlayıcı özelliklere sahip bir“kapalı topluluk”olarak gelişmiştir. Koç Üniversitesi ve Sarıyer arasında üç temel bağlantı noktası vardır ve bu bağlantı noktalarının tümü faydacıl amaçlarla ortaya çıkmıştır. Koç Üniversitesi Sarıyer'deki ekonomik akışı hızlandırmıştır. Koç Üniversitesi öğrencileri belli ihtiyaçlarını karşılamak için Sarıyer'e uğrarlar. Aynı zamanda Sarıyer Koç Üniversitesi için bir iş gücü kaynağıdır. Fakat iki alan arasındaki sosyal ilişkiler Koç Gönüllüleri tarafından düzenlenen toplumsal yardım projeleriyle sınırlıdır. Koç Üniversitesi ve Sarıyer arasındaki bağlantı noktaları eşitsiz bir ilişkiye neden olmakta ve Koç'un üstün konumda olduğu bir güç ilişkisi kurgulamaktadır. Sonuç olarak Koç Üniversitesi'nin dışlayıcı yapısı Sarıyer'i bir“yok-yer”, yani deneyimlenmek yerine içinden geçilen bir alan olarak, yeniden yaratmakta, dolayısıyla bu durum bölgede varolan toplumsal kutuplaşmayı norm haline getirmektedir Son 30 yıl içinde neoliberal küreselleşme Türkiye'de yeni mekansal ve sınıfsal formların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu çalışma küreselleşmenin toplumu hangi yollardan değiştirdiğine ve metropolde ne gibi kutuplaşmalara yol açtığına dair sorulara ve sınıf, eşitsizlik ve alan dinamiklerinin yeniden tanımlanmasına ilişkin tartışmalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Araştırma aynı zamanda yüksek öğrenim kurumlarına yönelik bir özeleştiridir.
Özet (Çeviri)
This study initially aims to delineate the interaction between Koç University and its peripheral neighborhood Sarıyer through ethnographic research, and to find out how patterns of social polarization have been affected in the area since the construction of the campus. The establishment of Koç University can be perceived as an act of corporate citizenship implemented by a Turkish component of the transnational capitalist class. By referring to the literature on corporate citizenship, I show that this concept is driven by a discourse which dictates a proximal relationship between business and society, and yet, Koç University, which can be considered to be a materialization of this concept, is a gated community, an exclusive space that is not permeable to people who live very close by. The main nodes of communication between the university and the neighborhood are utilitarian. Koç University has quickened Sarıyer's economic pulse: Koç students frequent the neighborhood and take care of their immediate needs in it, while people from Sarıyer come to the campus for wage labor. Social interaction is very limited as the only social link between the two areas is the community outreach programs that are organized by Koç Volunteers. These links between Sarıyer and Koç do not espouse an equal relationship, but rather formulate power-ridden interactions which are skewed in favor of Koç University. Consequently, Koç University's gatedness leads to the reproduction of Sarıyer as a“non-place”, a space that is designed to be bypassed rather than experienced, and I argue that this may be threatening as it turns ad hoc patterns of social polarization in the area into an accepted norm rather than something to militate against. Within the past 30 years neoliberal globalization has engendered new class formations and spatial structures in Turkey. This study seeks to touch upon the various ways that this globalization transforms society, eventually giving birth to new forms of polarization in the metropolis, and to answer questions about the renegotiation of space, class and inequality in the wake of urban neoliberal restructuring. At the same time, it is a self-criticism directed to institutions of higher education.