Kumar bağımlılarında ve sağlıklı bireylerde aile işlevselliği ve özkontrolün karşılaştırılması
Family functioning in gambling addicts and healthy individualscomparison of self-control and self-control
- Tez No: 914343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Kumar Bağımlılığı, Aile İşlevselliği, Öz-Kontrol
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesi ve modernleşme ile beraber erişimin kolaylaşmasından dolayı kumar sosyal hayatın bir parçası haline gelmiştir. Araştırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan 4 kumarhanede ve 3 çevrimiçi bahis sitesinde çalışan ve sosyal hayatlarında kumar oynayan 349 katılımcıya ulaşıldı. Araştırmaya katılan bireylere Bilgilendirmiş Onam Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu, South Oaks Kumar Tarama Formu Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Özkontrol-Özyönetim Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda patolojik kumar oynayan kadın katılımcıların özkontrol puan ortalamaları, patolojik kumar oynayan erkek katılımcılardan anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Patolojik kumar oynayan kadın katılımcıların aile değerlendirme, problem çözme, davranış kontrolü, iletişim ve aile işlevsellik puanları patolojik kumar oynayan erkek katılımcılara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Araştıma sonucunda lisans mezunu kumar bağımlısı bireylerin öz kontrol-özyönetim puanı ortalamaları, lise mezunu kumar bağımlısı bireylerin öz kontrol-özyönetim puanı ortalamalarından istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Araştırmada kumar oynama davranışı ile aile işlevselliği ve özkontrol puanları arasında anlamlı ilişkiler tesipt edilmiştir. Öz kontrol düzeylerinin kumar oynama davranışlarını tetikleyebileceği göz önüne alındığında, kumar oynama davranışını önleme çalışmalarında heyecan arama düzeylerini en aza indirme ve öz kontrol davranışlarını arttırmaya yönelik etkinliklerin planlanmasının yanı sıra eğitim düzeyinin düşük olması öz kontrol düzeyleri için risk faktörü olduğu görülmüş ve klinisyenler tarafından eğitim düzeyi düşük olan bireylerin öz kontrol davranışlarını arttırmaya yönelik etkinliklerin planlanmasının etkili sonuçlar verebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, gambling has become a part of social life due to the development of technology and the ease of access with modernization. In the research, 349 participants who work in 4 casinos and 3 online betting sites in the Turkish Republic of Northern Cyprus and gamble in their social lives were reached. Informed Consent Form, Sociodemographic Information Form, South Oaks Gambling Screening Scale, Family Evaluation Scale and Self-Control-Self-Management Scale were applied to the individuals participating in the study. As a result of the research, the mean self-control scores of female participants who play pathological gambling were found to be significantly lower than male participants who play pathological gambling. Family evaluation, problem solving, behavioral control, communication and family functionality scores of female participants who play pathological gambling were found to be significantly higher than male participants who play pathological gambling. As a result of the research, the self-control-self-management score averages of undergraduate gambling addicts were found to be statistically higher than the selfcontrol-self-management averages of high school graduate gambling addicts . Significant relationships were found between gambling behavior and family functionality and self-control scores in the study. Considering that self-control levels can trigger gambling behaviors, it has been seen that low education level is a risk factor for self-control levels, as well as planning activities to minimize sensation seeking levels and increase self-control behaviors in studies to prevent gambling behavior. It is thought that planning activities to increase self-control behaviors of individuals with low self-control can yield effective results . Key words : Gambling Addiction, Family Functioning, Self-Control.