Evli bireylerin yaşam ve evlilik doyumları ile boşanma eğilimi arasındaki ilişki
The relationship between married individuals' life and marriage satisfaction and divorce tendency
- Tez No: 914365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. SÜLEN ŞAHİN KIRALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Life Satisfaction, Marital Satisfaction, Divorce Tendency, Marital Instability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma evli bireylerin yaşam ve evlilik doyumları ile boşanma eğilimi arasındaki ilişkiyi farklı sosyodemografik değişkenler açısından incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla araştırmanın evrenini KKTC'de ikamet etmekte olan evli bireyler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise en az bir yıldır KKTC'de ikamet etmekte olan 272'si (%54) kadın 232'si (%46) de erkek olmak üzere toplam 504 evli birey oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde ölçüt ve kartopu örneklem yöntemine başvurulmuştur. Araştırmada gerekli verileri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği, Evlilik Yaşamı Ölçeği ve Evlilik İstikrarsızlığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma yöntemi olarak tarama modellerinden İlişkisel Tarama Modeli kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde iki gruplu değişken için bağımsız gruplar t testi ve ikiden fazla gruplu değişken için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkiyi saptamak için de Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında elde edilen verilerin sonuçlarına göre yaşam doyumunun cinsiyet, yaş, evlilik yılı, evlilik süresi, çocuk durumu, çocuk sayısı ve evlilik biçimine göre anlamlı bir farklılık göstermediği ancak meslek, eğitim düzeyi, aylık gelir, kişisel gelir, evlilik türü, evlenmeden önce eşle olan tanışıklık süresi ve hobi durumuna göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Evlilik doyumunun cinsiyet, yaş, evlilik yılı, evlilik süresi, çocuk durumu, çocuk sayısı, evlilik biçimi, meslek, eğitim düzeyi, aylık gelir, kişisel gelir ve evlenmeden önce eşle olan tanışıklık süresine göre anlamlı bir farklılık göstermediği ancak evlilik türü ve hobi durumuna göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Boşanma eğiliminin cinsiyet, yaş, evlilik yılı, evlilik süresi, çocuk durumu, çocuk sayısı, evlilik biçimi, meslek, kişisel gelir ve evlenmeden önce eşle olan tanışıklık süresine göre anlamlı bir farklılık göstermediği ancak eğitim düzeyi, aylık gelir, evlilik türü ve hobi durumuna göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Ayrıca yaşam doyumu ve evlilik doyumunun birbiriyle pozitif yönlü olarak düşük düzeyde bir ilişkisi olduğu saptanırken yaşam ve evlilik doyumunun boşanma eğilimi ile negatif yönde orta düzeyde bir ilişkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between life and marriage satisfaction of married individuals and their tendency to divorce in terms of different sociodemographic variables. For this purpose, the population of the research consisted of married individuals residing in TRNC. The sample of the research consists of a total of 504 married individuals, 272 (54%) of whom are women and 232 (46%) of whom are men, who have been residing in TRNC for at least one year. Criterion and snowball sampling methods were used in sample selection. Personal Information Form, Life Satisfaction Scale, Marital Life Scale and Marital Instability Scale were used to collect the necessary data in the study. Relational Screening Model, one of the scanning models, was used as the research method. Independent groups t test was used to analyze the data for variables with two groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for variables with more than two groups. Additionally, Pearson Product Moment Correlation Coefficient was used to determine the relationship between variables. According to the results of the data obtained within the scope of this study, life satisfaction didn't show a significant difference according to gender, age, year of marriage, duration of marriage, child status, number of children and the way how couple meet, but it does shows difference significantly according to profession, education level, monthly income, personal income, type of marriage, duration of acquaintance with the spouse before marriage and hobby status. It was observed that Marital satisfaction did not show a significant difference according to gender, age, year of marriage, duration of marriage, child status, number of children, marriage type, profession, education level, monthly income, personal income and duration of acquaintance with the spouse before marriage, but it showed differences according to marriage type and hobby status. It was observed that The tendency to divorce does not differ significantly according to gender, age, year of marriage, duration of marriage, child status, number of children, type of marriage, profession, personal income and duration of acquaintance with the spouse before marriage, but it varied according to iv education level, monthly income, type of marriage and hobby status. In addition, while life satisfaction and marital satisfaction were found to have a low positive relationship with each other, life and marriage satisfaction were found to have a moderate negative relationship with the tendency to divorce.