Kaygının belirsizliğe tahammülsüzlük ile ilişkisinde bilişselçarpıtmaların aracı rolü
The role of cognitive distortions in the relationship of anxiety with uncertainty
- Tez No: 914436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Bilişsel Çarpıtmal, Anxiety, İntolerance to Uncertainty, Cognitive Distortions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
Özet
Hayat her gün belirsizliklerle doluyken belirsizliğe tahammülü olmayanlar, endişelenmek için sayısız neden bularak endişe ve kaygıya odaklanabilmektedir, bu durum da karar vermeyi ve soruna çözüm bulmayı zorlaştırmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı kaygının belirsizliğe tahammülsüzlük ile ilişkisinde bilişsel çarpıtmaların aracı rolünün incelenmesidir. Araştırma yöntemi olarak ilişkisel tarama yöntemi seçilmiştir. Araştırma örneklemini 210'u erkek 173'ü kadın olmak üzere gelişi güzel örnekleme yöntemiyle belirlenen 383 kişiden oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların kişisel bilgilerini toplamak amacıyla Sosyo-Demografik Formu, Depresyon, Stres, Anksiyete Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği ve Bilişsel Çarpıtma Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın bulgusunda, çalışmanın temel değişkenlerinden olan DAS ile olumsuz benlik algısı, kendini suçlama, çaresizlik, umutsuzluk, yaşamı tehlikeye atma ve bilişsel çarpıtma düzeyleri arasında güçlü düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. DAS düzeyleri arttıkça olumsuz benlik algısı, kendini suçlama, çaresizlik, umutsuzluk, yaşamı tehlikeli görme ve bilişsel çarpıtma düzeyleride artmaktadır. Bu kapsamda belirsizliğe tahammülsüzlük özelliklerine sahip bireyler, tahammül becerilerini geliştirmek ve kişilerarası etikileşimlerini geliştirmek ve güçlendirmek için klinik psikologlarla güçlendirici danışmanlık çalışmaları yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Those who do not tolerate uncertainty when life is full of uncertainties every day can focus on concern and anxiety by finding numerous reasons to worry, which makes it difficult to decide and find solutions to the problem. In this context, the aim of the study is to examine the role of cognitive distortions in the relationship between anxiety and intolerance to uncertainty. Relational screening method was selected as the research method. The research sample consists of 383 people, which are determined by beautiful sampling method, including 210 male and 173 women. In order to collect the personal information of the participants, socio-demographic form, depression, stress, anxiety scale, intolerance to intolerance and cognitive distortion scale were used as data collection tools. In the finding of the study, DAS, one of the basic variables of the study, and the negative self -perception, self -blame, helplessness, despair, endangering life and cognitive distortion levels were found to be positive and significant. As DAS levels increase, negative self -perception, self - blame, helplessness, despair, life dangerous vision and cognitive distortion levels are increasing. In this context, individuals who have tolerance in uncertainty can be made with clinical psychologists to develop and strengthen their tolerance skills and to develop and strengthen interpersonal ethics.