The role of leadership styles in enhancing organizational resilience: a comparative study of middle eastern organizations during and after the covid-19 pandemic
Örgütsel dayanıklılığı artırmada liderlik tarzlarının rolü: covıd-19 salgını sırasında ve sonrasında orta doğu örgütleri üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
- Tez No: 914435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Resilience, Leadership, Leadership Styles, Dayanıklılık, Liderlik, Liderlik Stilleri
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
This thesis aims to determine how transformational and transactional leadership styles affect organizational resilience in organizations situated in the Middle East during the COVID-19 pandemic. Although leadership and resilience have made an extensive research subject, few prior studies investigated Middle Eastern organizations, different as they are by culture, economy, and geopolitics. The present study uses a quantitative method by collecting data from 312 managers and leaders from different sectors such as healthcare, finance, education, and technology from the Middle East region, especially Qatar, UAE and Saudi Arabia. The transformational leadership, transactional leadership, and the organizational resilience is tested through standardized instruments used in the survey. Pearson correlation as well as multiple regression analysis are used to analyze the hypotheses so as to reveal the correlations and levels of the variables. The result shows that transformational leadership increases organizational resilience and a positive correlation as well as beta coefficient. Hence, through acts of inspirational motivation, intellectual stimulation, and individualized consideration, the transformational leader seems better placed to facilitate a capacity for adaptability, creativity and supportiveness within the organization – the ability of organizational resilience. Transactional leadership also enhance the level of resilience. This leadership style is more suitable in preventing volatility and other forms of rebelliousness as is important in industries with rigid demands for continuity of operations. The research finds out that integrated form of leadership meaning both the transformational and transactional leadership styles is the most effective for increasing resilience with the context of the Middle East.
Özet (Çeviri)
Bu tez, COVID-19 pandemisi sürecinde Orta Doğu bölgesindeki kuruluşlarda dönüştürücü (transformational) ve işlemsel (transactional) liderlik stillerinin örgütsel dayanıklılık üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Liderlik ve dayanıklılık konuları geniş çapta araştırılmış olmakla birlikte, kültürel, ekonomik ve jeopolitik açıdan kendine özgü özellikler barındıran Orta Doğu'da bu alanda gerçekleştirilen çalışmalar görece azdır. Söz konusu boşluğu doldurmak için Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren sağlık, finans, eğitim ve teknoloji gibi farklı sektörlerden 312 yönetici ve lidere ait veriler nicel yöntemle toplanmıştır. Çalışmada, dönüştürücü liderlik, işlemsel liderlik ve örgütsel dayanıklılık, standartlaştırılmış anket ölçekleri kullanılarak ölçülmüştür. Hipotezleri test etmek ve değişkenler arasındaki ilişkiler ile değişkenlerin açıklayıcı güçlerini değerlendirmek amacıyla Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, dönüştürücü liderlik ile örgütsel dayanıklılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. İlham verici motivasyon, entelektüel teşvik ve bireyselleştirilmiş ilgi yoluyla dönüştürücü liderler, örgütlerin uyum sağlama, yaratıcılık ve destekleyici yapı oluşturma kapasitelerini artırarak dayanıklılığın temel bileşenlerini güçlendirmektedir. Ayrıca, işlemsel liderliğin özellikle belirsizliği en aza indirme ve sürekli operasyon gerektiren sektörlerde operasyonel sürekliliği koruma yönleriyle örgütsel dayanıklılığı olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Orta Doğu bağlamında hem dönüştürücü hem de işlemsel liderlik yaklaşımlarını bir arada benimseyen bütünleşik bir liderlik stilinin örgütsel dayanıklılığı artırmada en etkili yöntem olduğu ortaya konmuştur.