Divan şiirinde Ülü'l-'Azm peygamberler (14. ve 19. Yüzyıl Örneklemi)
Ülü'l-'Azm prophets in divan poetry (14th and 19th Century Sampling)
- Tez No: 914448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL SUCU KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: XIV. Yüzyıl Türk Edebiyatı, XIX. Yüzyıl Türk Edebiyatı, Ülü'l- 'Azm, peygamberler, Divan Şiiri, Divan, XIV. Century Turkish Literature, XIX. Century Turkish Literature, Ülü'l- 'Azm, prophets, Divan Poetry, Divan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
XIV. ve XIX. yüzyıl divan şiirini şekillendiren en önemli unsurlar hiç şüphesiz İslâmî inançlar (ayet, hadis), peygamber kıssaları ve mucizeleri, İslâm tarihi, dinî menkıbeler ve Türk tarih ve kültürüdür. Bu çalışmamızda XIV. yüzyılda yaşamış olan“DİVAN”sahibi üç önemli şairin ve XIX. Yüzyıl da yaşamış olan“DİVAN”sahibi yedi önemli şair ile toplamda on önemli şairin Ülü'l- 'Azm adı verilen beş büyük peygamberi (Hz. Nûh, Hz. İbrâhîm, Hz. Mûsâ, Hz. 'Îsâ ve Hz. Muhammed) şiirlerinde nasıl konuk ettikleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
XIV. and XIX. The most important elements that shaped the 19th century Divan poetry are undoubtedly Islamic beliefs (verses, hadiths), prophet stories and miracles, Islamic history, religious legends and Turkish history and culture. In this study, XIV. 3 important poets of the“DİVAN”who lived in the 19th century and the 19th century. 7 important poets who had a“DİVAN”and a total of 10 important poets who lived in the 19th century wrote about the five great prophets called Ülü'l-'Azm (Hz. Noah, Prophet Abraham, Prophet Moses, Prophet Jesus and Prophet Muhammad) in their poems. How they host guests is discussed.