Determination of potential anti-cancer effect of locally grown Arum dioscoridis L. plants
Yerelde yetiştirilen Arum dioscoridis L. bitkilerinin potansiyel anti-kanser etkisinin belirlenmesi
- Tez No: 914474
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR CEM ERKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, A549 hücre hattı, Arum dioscoridis L, anti-cancer etki, hidrometanolik tohum özütü, Non-small cell lung cancer, A549 cell line, Arum dioscoridis L, anti-cancer, hydromethanolic plant extract
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kanser hastalıkları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunudur. Dünya çapında her yıl milyonlarca insana kanser teşhisi konulmakta ve teşhis edilen hastaların pek çoğu hayatını yitirmektedir. Kansere bağlı ölümler arasında birinci sırada bulunan akciğer kanseri, ikinci sıradaki kolorektal kanserden (CRC) 2,5 kat daha fazla görülme sıklığına sahiptir. Akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri olmak üzere iki farklı alt gruba ayrılmakta, vakaların yaklaşık %85'ini ise küçük hücreli dışı grubu oluşturmaktadır. Kanser hastalığının ilerlemesini durdurmak, tedavisini ve kontrolünü geliştirmek için son zamanlarda pek çok araştırma yapılmış olmasına rağmen, hali hazırda yenilikçi ve alternatif yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin, kanser tanısı alan birçok hasta, kemoterapi ve radyasyon tedavisinin ciddi yan etkileri nedeniyle alternatif veya tamamlayıcı doğal bileşenli tedavi yöntemleri aramaktadır. Kanser önleyici sekonder metabolitlere sahip birçok bitki vardır. İn vitro çalışmalar, bitki ikincil metabolitlerinin çeşitli kanser mekanizmaları üzerinde potansiyel etkileri olduğunu göstermektedir. Ülkemizde Adana başta olmak üzere çeşitli bölgelerde yabani olarak yetişen ve halk arasında gıda olarak tüketilemesinin yanı sıra, geleneksel tıpta da kullanılan Aracea familyasına ait Arum cinsi Arum dioscoridis L. bitkisi, bazı çalışmalarda kullanılan ve anti kanser etkileri olduğu araştırmalarca belirlenmiş, tedavi edici bitkiler arasındadır. Bu çalışmada Arum dioscoridis L. bitkisi tohum özütünün küçük hücreli dışı bir akciğer kanseri hücre hattı olan A549 üzerindeki, potansiyel antikanser etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla bitkinin tohumları kurutulup öğütülerek, eşit miktarda metanol ve su içeren bir çözgen iii ile özüt hazırlanmıştır. Bitki özütünün potansiyel sitotoksik etkilerini belirlemek amacıyla A549 (akciğer), HUH-7 (karaciğer), MCF-7 (göğüs) kanser ve BEAS-2B (akciğer-normal) hücre hatları üzerinde MTT hücre canlılık testi uygulanarak özütün farklı konsantrasyonlarda hücreler üzerinde öldürücü etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. A549 hücre hattında hedeflenen hücre canlılığının azalması sonucunda çalışmanın geri kalan kısımlarına A549 hücre hattı ile devam edilmiştir. A549 hücreleri üzerinde yara iyileştirme testi ile özütün hücrelerin göç ve istila yetenekleri üzerindeki potansiyel etkileri gözlemlenmiştir. Özütün, hücrelerin agresif yayılımının bir göstergesi olan koloni oluşturma kapasiteleri üzerindeki etkileri yumuşak agar koloni oluşturma testi yapılarak; apoptoz tetikleme potansiyeli ise DAPI, AnnexinV- PI boyama ile belirlenmiştir. Son olarak etkili bir anti karsinojen ajanın önemli bir özelliği olan hücre döngüsünü durdurma potansiyeli ise akış sitometrisi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, hidrometanolik çözgen ile elde edilen Arum dioscoridis L. tohum özütünün, konsantrasyona bağlı olarak A549, HUH-7, MCF-7 ve BEAS-2B hücrelerinin canlılığını azalttığı belirlenmiştir. Bunun yanısıra elde edilen özütün konsantrasyon artışı ile A549 hücrelerinde göç yeteneğini ve koloni oluşumunu engellediği, ayrıca hücrelerin hücre döngüsünü bloke etmediği, ancak apoptozu tetiklediği görülmüştür. Yapılan araştırma sonucunda edinilen bulgular, Arum dioscoridis L. bitki tohumlarının küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisi için yeni bir alternatif terapötik kaynağı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In both industrialized and developing nations, cancer is a significant health concern. Millions of people around the world are diagnosed with cancer every year, and many of them loose their life. Lung cancer, which is the top cause of the cancer-related deaths, is 2.5 times more common than colorectal cancer (CRC), which ranks second. Lung cancer is divided into two categories: small cell lung cancer (SCLC) and non-small cell lung cancer (NSCLC). NSCLC accounts for 85% of all lung cancer cases. Although much research has been done recently to advance the treatment and control of cancer disease progression, significant work and improvements can still be made. Because of the severe side effects of radiation and chemotherapy, many cancer patients are searching for complementary or alternative treatment approaches that use natural components. There are many plants with secondary metabolites having anti-cancer effects. Plant metabolites contribute to their anti-cancer nature in various ways, and in vitro studies demonstrate the potential of secondary metabolites in anti-cancer action. Arum dioscoridis L. plant of the Arum genus belong to the Aracea family, which grows wild in various regions of our country and consumed as food by the public especially in Adana. Also used in traditional medicine, is among the therapeutic plants used in many studies and determined by research to have anticancer effects. In this study, the anticancer effects of Arum dioscoridis L. plant on lung cancer A549 cell line were investigated. Arum dioscoridis L. plant seeds were dried, ground and extracted with MeOH + H2O solvent. The cytotoxic effect of Arum dioscoridis L. extract at different concentrations on A549, HUH-7, MCF-7, BEAS-2B cell lines was determined to have a v cytotoxic effect on the cells by performing the MTT cell viability test. As a result of the decrease in the targeted cell viability in the A549 cell line, the experiments were continued with the A549 cell line. The effects on the migration abilities of the cells were observed with the wound healing test on A549 cells; the effects of the cells on colony formation were determined by performing the soft agar colony formation test; the effects on apoptosis were determined by DAPI, AnnexinV-PI staining and the effects on the cell cycle were determined by performing Facs analysis. According to the analysis results, it was determined that Arum dioscoridis L. extract formed with MeOH + H2O (hydromethanolic) solvent decreased A549, HUH-7, MCF-7, BEAS-2B cells viability. It was observed that hydromethanolic ic plant extract A549 cells prevented migration ability and colony formation as the concentration increased and also didn't block the cell cycle in A549 cells but triggered apoptosis. The findings obtained as a result of the research conducted suggest that Arum dioscoridis L. plant may be a new alternative therapeutic source for the treatment of non-small cell lung cancer.