Destinasyon pazarlamada kalkınma ajanslarının iletişim stratejisi: Fırat Kalkınma Ajansı örneği
Communication strategy of development agencies in destination marketing: The Example of Fırat Development Agency
  1. Tez No: 914494
  2. Yazar: NAİM BOŞKUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM YILMAZ BİLECEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Kalkınma Ajansları, Fırat Kalkınma Ajansı, Turizm, Proje, Tanıtım, Development, Regional Development, Development Agencies, Fırat Development Agency, Tourism, Project, Promotion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte küreselleşen dünyada artan turizm faaliyetlerinin Türkiye'de geliştirilmesi noktasında önemli bir yere sahip kalkınma ajanslarından biri olan TRB1 Bölgesi olarak isimlendirilen Fırat Kalkınma Ajansı (FKA)'nın turizmi geliştirmeye yönelik gerçekleştirdikleri iletişim stratejilerini ve halkla ilişkiler faaliyetlerini betimlemek amacıyla hazırlanmıştır. FKA'nın seçilmesinin temel nedenleri kurulduğu iller itibariyle (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) ekonomik açıdan görece geri de kalmış, daha düşük yoğunluklu nüfusa sahip aynı zamanda yoğun göç veren ek olarak Tunceli ve Bingöl gibi terör ve çatışma ile birlikte anılan illerin bulunduğu, turizm konusunda sahip olduğu: Tarihi, coğrafi ve doğal zenginliği tanıtma fırsatını elde edememiş olan illeri içermesidir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde genel hatlarıyla kalkınma ajanslarının gelişimi ve işleyiş biçimi dünyadaki farklı örnekler üzerinden incelenmiş-ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya- ardından Türkiye'de Kalkınma Ajanslarının kurulması süreci, hedefleri, kuruluş amaçları ele alınarak Fırat Kalkınma Ajansı'nın (FKA) kuruluşu ve kurumsal yapısına ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde FKA'nın turizme yönelik halkla ilişkiler faaliyetlerini ortaya koymak amacıyla ilk olarak, bir halkla ilişkiler faaliyetinde yer alan temel: Analiz, planlama, uygulama ve denetleme basamakları da gözetilerek ajansın tanıtım ve markalaşma birimi tarafından üretilen ajanstan ve ajansın web sayfasından elde edilen bulgular incelenmiş gerçekleştirilen faaliyetler ve faaliyet bütçelerine yer verilmiştir. Ardından ajansın tanıtım ve markalaşma birimi tarafından yörenin tanıtımına yönelik olarak kullanılan sosyal ve dijital medya hesapları incelenmiştir. Ajans tarafından en etkin kullanılan araçlardan birinin influencer kullanımı olduğu tespit edilmiştir. Influencer ve sosyal medya kullanımı günümüzde hem geniş kitlelere hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayan etkili bir araçken hem de izleyicilerin doğrudan dönütte bulunmasına fırsat verdiği için faaliyetlerin son basamağı olan denetleme aracı olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle yörede FKA ajansı tarafından getirilen influencerların yöreye dair paylaşımları ve bu paylaşımlara gelen izleyici/takipçi yorumları MAXQDA 2024 programı aracılığıyla tema ve kodlara ayrılmış içerik analizi uygulanmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise faaliyetlere ilişkin elde edilen bulguların sonuçları ve ileride gerçekleştirilebilecek faaliyetlere ilişkin öngörülere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the example of Fırat Development Agency is discussed within the scope of the studies carried out by Development Agencies in terms of the development of tourism in Turkey, which has increased in the globalizing world with the development of technology. It is observed that, especially in our country, as in the world, more emphasis is given to the developing tourism economy with the increase in travel opportunities and technology. With the development and spread of social media, people's knowledge about any tourism route has led to their desire to visit those places. In the research, the studies carried out by Euphrates Development Agency regarding tourism in the provinces of Malatya, Elazığ, Bingöl and Tunceli, which are called TRB1 Region, were examined. In this context, the study is discussed in three parts: In the first part, the process of establishing Development Agencies in the European Union and detailed information about the Development Agencies in some countries are included. In addition, the establishment and institutional structure of the Fırat Development Agency were examined by discussing the process of establishing Development Agencies in Turkey, their goals, and establishment purposes. In the second part of the study, the projects supported by FKA for tourism in Malatya, Elazığ, Bingöl and Tunceli provinces since its establishment are discussed in detail. Here, the amount of support provided by FKA and stakeholder institutions to the project is given, updated with 2024 figures. In addition, brief information about the support program was also provided. The projects were processed using tables, detailing the number of projects supported and the amount of support in the four provinces. In the third and last section, the results and recommendations of the project are discussed. The aim of the study is to evaluate the work carried out and the projects implemented by FKA regarding tourism, which is increasingly important in our country as well as all over the world. It is to reveal how important projects Development Agencies, and FKA in particular, have undertaken for both Turkey and the region where they are established. In the study, it is emphasized that FKA has implemented important projects for the development of tourism in the provinces, as well as the support it has given to the socio-economic development of Malatya, Elazığ, Bingöl and Tunceli since its establishment, and this is important for the region. The findings reveal that FKA is an important institution that contributes to the development of tourism in Turkey and the TRB1 Region.