El sanatları alanında çalışan 65 yaş üstü bireylerin yaşam kalitesinin incelenmesi: Mardin örneği
Examination of the quality of life of individuals over 65 working in the field of handicrafts: Mardin case
  1. Tez No: 914513
  2. Yazar: EVİN UYGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRİ KELEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Yaşlıların Yaşam Kalitesi, Aktif Yaşlanma ve Sosyal Hizmet, El Sanatları Alanında Yaşlılar, Elderly People, Quality of Life, Elderly People and Quality of Life, Elderly People and Handicrafts, Handicrafts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
aşlanmak, insan yaşamının doğal döngülerinden birini meydana getirmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle tıp alanında yaşanan gelişmeler insan ömrünün uzamasına neden olmuştur. Hem dünyada hem Türkiye'de yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı günden güne artış göstermektedir. Bu durumun soysal hizmet ve sağlık politikalarında ve uygulamalarında ciddi bir yük oluşturacağı öngörülmektedir. Sosyal hizmetin günümüzdeki hedefleri arasında yer alan yaşam kalitesi ve başarılı yaşlanma gibi konular bu çalışmanın seçilme nedenini oluşturmaktadır. Bu amaçla Türkiye'de artış gösteren 65 yaş ve üzeri bireylerin yaşam kalitelerini etkileyen olguları kültür- sanat- üretim ilişkisi bağlamında ele alarak ortaya çıkan sonuçları sosyal hizmet disiplini çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik desen üzerinden incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu kartopu örneklem yoluyla seçilen Mardin'de el sanatları alanında çalışan 65 yaş ve üzeri 16 birey oluşturmaktadır. Araştırma verileri için yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Verilerin analizi için MAXQDA 2020 programı kullanılarak betimsel analizleri yapılmıştır. Araştırmanın bulguları aktif yaşam sürmenin yaşlıları hem fiziksel hem ruhsal açıdan dinç tutarak kaygı ve depresyonla baş etmede önemli olduğunu göstermektedir. Ekonomik problemler ve sağlık problemleri yaşam kalitesini düşüren temel başlıklar arasında yerini almıştır. Dini inanca sahip olan yaşlı bireylerin yaşam ve üretim sarkacında pozitif bir anlam oluşturduğu tespit edilmiştir. El sanatları alanında üretim yapmanın toplumda imaj, kültürel mirası kuşaklara aktarma ve üretimde bir değer duygusunu oluşturma gerekçesi katılımcıların bu alanı tercih etme nedenlerini oluşturmaktadır. Sonuç olarak Mardin'de çokkültürlü ve geleneksel yaşamın varlığını sürdürmesi katılımcıların yaşam kalitelerini olumlu düzeyde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aging is one of the natural cycles of human life. With the development of technology, advances in the field of medicine have caused human life to extend. The proportion of elderly people in the total population is increasing day by day both in the world and in Turkey. It is anticipated that this situation will create a serious burden on social services and health policies and practices. Issues such as quality of life and successful aging, which are among the current goals of social work, are the reason for choosing this study. For this purpose, it is aimed to examine the phenomena affecting the quality of life of individuals aged 65 and over, which are increasing in Turkey, in the context of the culture-art-production relationship, and to examine the results within the framework of the social work discipline. The research was examined through qualitative research method and phenomenological design. The study group of the research consists of 16 individuals aged 65 and over working in the field of handicrafts, selected through snowball sampling. Semi-structured interview forms were used for research data. Descriptive analysis method was used to analyze the data using the MAXQDA 2020 program. The findings of the research show that living an active life is important in coping with anxiety and depression by keeping the elderly vigorous both physically and spiritually. Economic problems and health problems have taken their place among the main topics that reduce the quality of life. It has been determined that elderly individuals with religious beliefs create a positive meaning in the life and production pendulum. The reasons for producing handicrafts in the field of creating an image in society, transferring cultural heritage to generations and creating a sense of value in production are the reasons why participants prefer this field. As a result, it can be said that the survival of multicultural and traditional life in Mardin positively affects the quality of life of the participants.