Sürücü asistan sistemli taşıtlarda sigorta
Insurance for vehicles with driver assistance system
- Tez No: 914529
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sürücü asistan sistemleri, otomatik sürüş, otonom sürüş, kasko sigortası, trafik sigortası, Driver Assistance Systems, Automatic Driving, Autonomous Driving, Automobile İnsurance, Traffic İnsurance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Sürücü asistan sistemleri yıllar içinde yaygınlaşarak günümüzün otomatik sürüş sistemlerine evrildiler. Yakın gelecekte otonom sürüşün hayatımızda daha çok yer alacağı öngörülmektedir. Teknolojideki bu gelişmelere elbette hukuk da kayıtsız kalmayacaktır. Yeni gelişmeler öğretide tartışılmaya başlanmıştır. Sorumluluğa ilişkin tartışma ve öneriler sigorta hukukunu da etkilemektedir. Bu sistemlerin özellikle trafik ve kasko sigortasına etkisinin olacağı aşikardır. Çalışmamız bu sistemleri bu yönüyle ele almaktadır. Sürücü asistan sistemlerinin, trafik ve kasko sigortasında, sigortanın kapsamını ve tarafların yükümlülüklerini ne ölçüde etkilediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Driver assistance systems have become widespread over the years and evolved into today's automatic driving systems. It is predicted that autonomous driving will become more prevalent in our lives in the near future. Of course, the law will not remain indifferent to these developments in technology. New developments have begun to be discussed in the doctrine. Discussions and suggestions regarding liability also affect insurance law. It is obvious that these systems will have an impact especially on traffic and motor insurance. Our study deals with these systems from this aspect. It has been examined to what extent driver assistance systems affect the scope of insurance and the obligations of the parties in traffic and motor insurance.