Çalışanların perspektifinden uzaktan çalışma üzerine keşifsel araştırma
Exploratory research on remote working from the perspective of employees
- Tez No: 914528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN BORAN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Çalışma, Hibrit Çalışma, Tele Çalışma, Beyaz Yakalı, Remote Work, Hybrid Work, Telework, White Collar
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ofis çalışanlarının günlük olarak ofise giderek bilgisayarlarını açmaları gerekmektedir. Yer yer ofiste beraber çalışırken yazışmaları, elektronik posta iletmeleri; aynı işin uzaktan yapılabileceğini veya ofiste yapılması zorunlu olan işleri yarı zamanlı ofise gelme şeklinde yapılabileceğini akıllara getirmiştir. Sonrasında dünyayı saran Pandemi ile herkes gibi ofis çalışanları da evden çıkamamalarına neden olarak işlerini evinden yürütmesine yol açmıştır ve işler evden yürütülmüştür. Sonrasında yaşanan durumlar, bunun avantajları ve dezavantajları neler sorusunu akıllara getirmiştir. Bu çalışmada, çalışanlar perspektifinden uzaktan çalışma üzerine keşifsel bir araştırma yapılmıştır. Nitel kapsamda tasarlanmış çalışma; kartopu yöntemi ile yürütülmüş olup, araştırma 9 uzaktan çalışan beyaz yakalı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilerek 12 sorudan elde edilen çıktılar sonucunda hazırlanmıştır. Elde edilen çıktılar içerik analizi yöntemi ile derinlemesine görüşmelerin çıktılarına dayanarak ulaşılarak yapılmıştır. Çalışma, uzaktan çalışmadan çok kısmi zamanlı uzaktan, kısmı zamanlı ofisten çalışma isteği ile sonuçlanmıştır. Uzaktan çalışmanın avantaj ve dezavantajları sorulduğunda ise ofiste yapımı zorunlu olmayan işlerin evden yapılmasının hazırlık ve yolda geçen süre bakımından zamansal, dışarıda tüketilen besinlerden uzaklaşma yönünden sağlıksal ve tüm bunların yarattığı maddi yük yönünden ekonomik fayda sağlandığı ve yukarıdan sayılan örneklerin çalışanları memnun ettiği bilgisi alınmıştır. Bunun dışında dezavantajları yönünden incelendiğinde ise evde olunduğu için ve bilgisayar her an yanında olması gerektiği için, işverenler ve müşteriler tarafından sürekli iş yapmaya zorlanılması, oryantasyon eksikliği ile yeni başlayanların iş eğitiminin eksik kalması, anlık iletişim gereken durumlarda uzakta olmanın verdiği gecikmeler ve bu gecikmelerin karşılığında daha fazla çalışma ve daha az aile ile iletişim durumu doğmuştur. Sosyalleşme de bir ihtiyaç olduğu için bunun sonuçları kişileri depresyona sürüklemiştir.
Özet (Çeviri)
Office workers went to the office on a daily basis and turned on their computers, and sometimes they exchanged correspondence while working together in the office. It came to mind that the same work could be done remotely, or that the same work could be done by coming to the office part-time for jobs that required work in the office. Afterwards, with the pandemic that surrounded the world, office workers, like everyone else, locked themselves in their homes and carried out their work from home. The situations that followed brought to mind the question of what are the advantages and disadvantages of this. We also conducted an exploratory research on remote working from the employee perspective. With the snowball method designed in a qualitative context, the research was obtained from 12 questions by conducting in-depth interviews with 9 remote white-collar workers. The outputs obtained were obtained from the in-depth interviews we conducted with the discourse analysis method. In terms of work, there has been a desire to work part-time remotely and part-time from the office rather than working remotely. However, when asked about the advantages and disadvantages, they are quite satisfied with the fact that they can do the work that is not required to be done in the office at home, saving both preparation, time spent on the road, unhealthy foods consumed outside, and the money spent on them in their pocket. Apart from this, the disadvantages include being forced to work constantly by employers and customers because they are at home and the computer must be with them at all times, lack of orientation and job training for new starters, delays caused by being away in situations where instant communication is required, and more work as a penalty for these delays. and there was less communication with family.