Okul müdürlerinin yaratıcı liderlik özellikleri ile okul iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between school principals' creative leadership characteristics and school climate
- Tez No: 914601
- Danışmanlar: PROF. DR. GİZEM SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Liderlik, Okul İklimi, Okul Müdürleri, Öğretmen, Creative Leadership, School Climate, School Principals, Teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul müdürlerinin yaratıcı liderlik özellikleri ile okul iklimi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Karaman ilinde bulunan resmi ve özel okullarda görev alan 844 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Okul Müdürlerinin Yaratıcı Liderlik Özellikleri Ölçeği ve Okul İklimi Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın analizi Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bağımsız Örneklem t-testi yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Okul müdürlerinin yaratıcı liderlik özellikleri ile okul iklimi arasındaki ilişkiyi incelemek için bu çalışmada ilişkisel tarama modeli (Pearson momentler çarpımı) kullanılmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki yordama gücünü test etmek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularının okul müdürlerinin yaratıcı liderlik özellikleri ve öğretmenlerin demografik değişkenleri arasında bulunduğu okuldaki çalışma süresine göre yaratıcı liderlik özellikleri puan ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermezken, yaş, cinsiyet, kurumun bağlı olduğu sektör, hizmet süresi, görev yapılan okuldaki okul yöneticisi ile çalışma süresi, çalıştığı okul kademesi ve öğrenim durumlarının arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Okul iklimi ve öğretmenlerin demografik değişkenleri arasında cinsiyet, bulunduğu okuldaki çalışma süresi, okul yöneticisi ile çalışma süresi ve çalıştığı okul kademesine göre okul iklimi puan ortalamalarında anlamlı bir farklılık göstermezken, yaş, kurumun bağlı olduğu sektör, hizmet süresi, öğrenim durumlarının arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. İki ölçek arasında: okul müdürlerinin yaratıcı liderlik özellikleri arttıkça okul iklimine yönelik demokratiklik ve okula adanma, liderlik ve etkileşim, başarı etkenleri, samimiyet ve çatışma alt boyutlarının da öğretmen algılarına göre arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları, mevcut literatürle bütünleştirilerek kapsamlı bir şekilde ele alınmış ve hem araştırmacılar hem de uygulayıcılar için somut, yenilikçi öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to investigate the relationship between school principals' creative leadership characteristics and school climate. The study population comprises 844 teachers employed in public and private schools located in Karaman during the 2023-2024 academic year. Data for the study were collected utilizing the Personal Information Form, the Creative Leadership Characteristics Scale for School Principals, and the School Climate Scale. Descriptive statistical analyses were conducted using One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Independent Samples ttests. To explore the relationship between principals' creative leadership traits and school climate, a correlational survey model based on Pearson product-moment correlation was employed. Furthermore, multiple linear regression analysis was utilized to examine the predictive power of the variables under study. The findings indicate that while the mean scores for principals' creative leadership traits do not exhibit statistically significant differences based on the length of service at the current school, significant variations are observed across variables such as age, gender, institutional affiliation (public or private sector), total years of service, the duration of working with the current school principal, school level, and educational attainment. Regarding school climate, no significant differences were identified in relation to gender, length of service at the current school, duration of working with the school principal, or school level. However, significant differences were observed based on age, institutional affiliation, total years of service, and educational attainment. The study further concludes that increases in principals' creative leadership characteristics correspond to improvements in dimensions of school climate, including democracy and commitment to the school, leadership and interaction, success factors, sincerity, and conflict resolution, as perceived by teachers. The findings are systematically integrated with the existing literature, providing a robust foundation for the development of innovative and actionable recommendations tailored for researchers and practitioners in the field.