Pavlonya (Paulownia) bitkisi ekstraktı kullanılarak yeşil sentez yöntemi ile Bakır Oksit Nanopartiküllerinin (CuO NP) sentezi, karakterizasyonu ve bazı biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Synthesis, characterisation and determination of some biological activities of Copper Oxide Nanoparticles (CuO NPs) by green synthesis method using Pavlonia (Paulownia) plant extract
  1. Tez No: 914944
  2. Yazar: BURAK KIRLANGIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESEN ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır Oksit Nanopartikülleri, Pavlonya, Yeşil Sentez, Biyolojik Aktivite, Copper Oxide Nanoparticles, paulownia, Green Synthesis, Biological Activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Nanopartiküller son zamanlarda benzersiz özellikleri ve geniş uygulamaları ile birçok alanda kullanılmaktadır. Nanopartiküllerin üretiminde kullanılan yeşil sentez yöntemi ise ekonomik, kolay ve en önemlisi çevre dostu bir metot oluşu ile daha çok tercih edilmektedir. Bu çalışma kapsamında bakır oksit nanopartiküllerinin (CuO NP) yeşil sentez yolu ile üretilmesi, karakterize edilmesi ve bazı biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yeşil sentez yöntemi için ise bitki özütü olarak Pavlonya bitkisinin yaprakları seçilmiştir. Pavlonya bitkisinin astım ve hipertansiyon gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Ancak bu yöntem ile ilk defa kullanılacak ve CuO NP'leri ile Pavlonya bitkisinin oluşturabileceği sinerjistik etki değerlendirilecektir. Çalışmada CuO NP'ler yeşil sentez yöntemi ile üretilecek ve FTIR, TGA, XRD ve SEM cihazları kullanılarak karakterize edilecektir. Ardından, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus cereus ATCC 14579, Enterococcus faecalis ATCC 29212 ve Staphylococcus epidermidis ATCC 12228 bakterilerine karşı agar kuyu difüzyon yöntemi ile antimikrobiyal aktiviteleri ve minimal inhibitör konsantrasyon değerleri belirlenecektir. Bununla birlikte biyofilm üreten E. coli ATCC 25922 ve P. aeruginosa ATCC 27853 suşları üzerinde antibiyofilm aktiviteleri tespit edilecektir. Böylece Pavlonya bitki özütü kullanılarak sentezlenen CuO NP'lerin biyolojik ve özellikle ilaca dirençli mikroorganizmalar üzerindeki terapötik potansiyelleri belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
Nanoparticles have recently been used in many fields with their unique properties and wide applications. The green synthesis method used in the production of nanoparticles is more preferred as it is an economical, easy and most importantly environmentally friendly method. In this study, it is aimed to produce, characterize and determine some biological activities of copper oxide nanoparticles (CuO NP) by green synthesis. For the green synthesis method, the leaves of paulownia plant were selected as plant extract. It is known that paulownia plant is used in the treatment of many diseases such as asthma and hypertension. However, this method will be used for the first time and the synergistic effect of CuO NPs and paulownia plant will be evaluated. In the study, CuO NPs will be produced by green synthesis method and characterized using FTIR, TGA, XRD and SEM instruments. Subsequently, their antimicrobial activities and minimal inhibitory concentration values will be determined by agar well diffusion method against Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus cereus ATCC 14579, Enterococcus faecalis ATCC 29212 and Staphylococcus epidermidis ATCC 12228 bacteria. In addition, antibiofilm activities will be determined on biofilm producing E. coli ATCC 25922 and P. aeruginosa ATCC 27853 strains. Thus, the biological and therapeutic potentials of CuO NPs synthesized using paulownia plant extract will be determined, especially on drug-resistant microorganisms.