Türkiye'de genç işsizlik sorunu ve genç işsizliği belirleyen faktörler
Youth unemployment problem in Turkey and factors determining youth unemployment
- Tez No: 915016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE MERVE KOŞAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, İstihdam, Genç işsizliği, Aktif ve Pasif İstihdam Politikaları, Unemployment, Employment, Youth Unemployment, Active and Passive Employment Policies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ülkeler için önemli makroekonomik belirleyicilerin başında işsizlik ve daha özelde genç işsizliği olguları gelmektedir. Dünya'daki sürekli değişim ve gelişimler çoğu zaman ekonomileri ve sosyo-kültürel yaşamı olumlu etkilese de yaratmış olduğu kötü etkilerde göz ardı edilemeyecek düzeydedir. Yaşanan bu gelişim ve değişimlerle oluşan etkileşim süreci küreselleşme olarak ifade edilmektedir. Küreselleşme süreci pek çok ekonomik gelişmeyle birlikte, bazı ekonomik olumsuzluklar da getirmiştir. Bu olumsuzluklardan biri ise işsizlik olmuştur. İşsizliğin boyutları, dünya ekonomilerinde gelişmişlik düzeyi fark etmeksizin her geçen gün artmaya devam etmektedir. İşsizlik, topumun her kesiminden farklı yaş gruplarını belli düzeylerde etkilemektedir. Fakat en fazla etkilenen grup gençlerden oluşmaktadır. Türkiye belirli nüfus artış hızına ve genç nüfus yapısına sahip gelişmekte olan ülkeler arasında yer almaktadır. Sahip olunan genç nüfus ekonomik aktivite için avantaj oluşturmakla birlikte, genç nüfusun iş ve yaşam beklentilerinin karşılamaması önemli problem oluşturabilir. İşsizliğin belirleyicileri bölgesel olarak değişiklikler gösteriyor olsa da temelde belirli faktörlerden kaynaklandığı söylenebilmektedir. Hazırlanan bu tez çalışmasında, işsizlik ve genç işsizliğin, dünyadaki ve Türkiye'deki boyutları güncel veriler ile incelenmiştir. İşsizliğe neden olan koşullar ve sonuçlarına yer verilmiştir. Ayrıca işsizlik sorununun çözümüne ve yarattığı etkilerin azaltılmasına yönelik olarak uygulanan aktif ve pasif istihdam politikalarına değinilmiştir. Türkiye'de işsizlik ve genç işsizliğinin göze çarpan nedenler arasında nüfus, demografik yapı, uygulanan politikaların yetersizliği, eğitim sistemindeki aksaklıklar ve ekonomik dalgalanmalar ifade edilebilmektedir. İşsizlik başta ülke ekonomilerinde bozulmalara yol açmakta ve bu bozulmalarla birlikte bireylerin sosyal yaşamlarını etkileyerek bireylerde psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Toplum düzeninin daha iyi düzeylerde sağlanması işsizliğin en alt seviyelere indirgenmesiyle birlikte büyük ölçüde gerçekleştirilecektir. Türkiye'nin sahip olduğu genç ve dinamik nüfusun beklentilerini karşılayacak düzeyde iş kollarının oluşturulmasına özen gösterilmelidir. Türkiye'de işsizliğe yönelik olarak yürütülen çalışmalarda baş aktör olarak İŞKUR görülmektedir. Fakat İŞKUR öncülüğünde yapılan çalışmaların yeterliliği tartışılır niteliktedir. Özellikle gençlere yönelik yapılan politikaların yetersizliği işsizlik oranlarındaki beklenen azılışın gerçekleşmemesinden saptanabilmektedir. Teknolojik gelişimlerle birlikte bazı iş kollarının son bulmasıyla birlikte yeni iş kolları da ortaya çıkmaktadır. Fakat yaratılan bu yeni iş kolları mevcut işgücünün ihtiyacını karşılamamaktadır. Eğitim sistemindeki aksaklıklar giderilebilmiş değildir. Bu nedenle iş kolları için alınması gereken eğitim sağlanamamakta ve gerekli bilgi ve beriye sahip işgücü yeteri kadar artamamaktadır. Son olarak Z kuşağı olarak adlandırılan günümüz gençlerinin öncelikleri diğer kuşaklarla farklılık göstermektedir. Gençler açık işlerin büyük bir kısmını çalışma şartları ve gelir düzeyleri nedeniyle tercih etmemekte ve yüksek getirili işlere ilgi duymaktadır. Ayrıca yüksek eğitimli işsizliğinin artması da Türkiye işsizliğinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Yapılan politika ve düzenlemekler ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirilmeli ve uygulanmaya konmalıdır.
Özet (Çeviri)
Unemployment and more specifically youth unemployment are among the most important macroeconomic determinants for countries. Although the constant changes and developments in the world often affect economies and socio-cultural life positively, the negative effects they create are also at a level that cannot be ignored. The interaction process that occurs with these developments and changes is expressed as globalization. The globalization process has brought some economic negativities along with many economic developments. One of these negativities has been unemployment. The dimensions of unemployment continue to increase day by day in world economies regardless of the level of development. Unemployment affects different age groups from all segments of society at certain levels. However, the most affected group consists of young people. Turkey is among the developing countries with a certain population growth rate and young population structure. Although the young population provides an advantage for economic activity, the fact that the young population does not meet their work and life expectations can be a significant problem. Although the determinants of unemployment vary regionally, it can be said that it is basically caused by certain factors. In this prepared thesis, the dimensions of unemployment and youth unemployment in the world and in Turkey have been examined with current data. The conditions that cause unemployment and their results have been included. In addition, active and passive employment policies implemented to solve the unemployment problem and reduce its effects have been mentioned. The striking reasons for unemployment and youth unemployment in Turkey include population, demographic structure, inadequacy of implemented policies, disruptions in the education system and economic fluctuations. Unemployment primarily causes deterioration in the country's economy and together with these deteriorations, it affects the social lives of individuals and causes psychological problems in individuals. Establishing a better social order will be largely achieved by reducing unemployment to the lowest levels. Care should be taken to create business lines that will meet the expectations of Turkey's young and dynamic population. İŞKUR is seen as the main actor in the studies carried out on unemployment in Turkey. However, the adequacy of the studies carried out under the leadership of İŞKUR is debatable. The inadequacy of the policies implemented especially for young people can be determined from the fact that the expected decrease in unemployment rates has not occurred. With technological developments, new business lines emerge as some business lines come to an end. However, these new business lines do not meet the needs of the current workforce. The deficiencies in the education system have not been resolved. For this reason, the education required for business lines cannot be provided and the workforce with the necessary knowledge and skills cannot increase sufficiently. Finally, the priorities of today's youth, called Generation Z, differ from other generations. Young people do not prefer most of the open jobs due to their working conditions and income levels and are interested in high-yielding jobs. In addition, the increase in unemployment of highly educated people constitutes a large part of Turkey's unemployment. The policies and regulations made should be developed and implemented according to the needs.