Eğitim fakültesi öğrencilerinin iyi oluş algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of the relationship between perceptions of organizational hypocrisy and psychological well-being of faculty members
- Tez No: 915020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Demokrafik değişkenler, Eğitim fakültesi, Psikolojik iyi oluş, Demographic variables, Faculty of education, Psychological well- being
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırma, eğitim fakültesi öğrencilerinin iyi oluş algılarının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Üniversite öğrencilerinin iyi oluşlarına ilişkin veriler analiz edilmiş ve bu iyi oluş halleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Yöntem: Bu çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi eğitim fakültesi öğrencilerinin iyi oluş algılarının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 2023-2024 bahar döneminde, 380 öğrenci üzerinde betimsel tarama modeli ile yapılan araştırmada, Warwick- Edinburgh Zihinsel İyi Oluş Ölçeği kullanılmış ve veriler SPSS 26 programında analiz edilmiştir. Araştırma, öğrencilerin iyi oluşları ile demografik değişkenler arasındaki ilişkileri anlamlılık düzeyinde değerlendirmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma bulguları, eğitim fakültesi öğrencilerinin psikolojik iyi oluş algılarının bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Cinsiyet, akademik başarı ve büyüme yeri değişkenlerinde anlamlı bir farklılık görülmezken; yaş, anne-baba eğitim durumu ve gelir durumu gibi faktörlerde farklılık saptanmıştır. Anne ve baba eğitim seviyesi düşük olan öğrencilerin daha yüksek iyi oluş seviyelerine sahip olduğu, düşük gelir grubundaki öğrencilerin ise üst gelir grubundakilere kıyasla daha yüksek iyi oluş puanlarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, iyi oluşun sosyo-ekonomik faktörlerden ziyade bireyin algıları ve kanaatkarlığıyla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Sonuçlar, öğrencilerin bütüncül bir iyilik halini desteklemek için eğitim yöneticileri ve eğitimcilerden fiziksel, ruhsal ve sosyal destek sağlamalarını önermekte ve psiko-eğitim programlarının bu süreçte etkili olabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine whether the well-being perceptions of education faculty students differ based on demographic variables. Data on university students' well-being were analyzed, and the relationship between their well-being and demographic variables was evaluated. Method: This study was conducted to examine whether the well-being percep- tions of the students at the Faculty of Education of Eskişehir Osmangazi University differ according to demographic variables. Using a descriptive survey model, the study was carried out in the spring term of the 2023-2024 academic year with 380 students. The Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale was used to collect data, which were analyzed using the SPSS 26 statistical program. The study assessed the relationships between students' well-being and demographic variables at a significance level. Results and Suggestions: The study findings reveal that the psychological well-being perceptions of education faculty students differ based on certain demographic variables. While no significant differences were found in terms of gender, academic success, and place of upbringing, variables such as age, parental education level, and income showed meaningful differences. Students with parents who have lower educa-tion levels demonstrated higher levels of well-being, and similarly, students from lower-income groups exhibited higher well- being scores compared to those from higher-income groups. This situation is seen to be related to the individual's perceptions and contentment rather than socio-economic factors. As a result, in order for students to have a holistic well-being, it is recommended that educational administrators and educators provide physical, mental and social support to students and it is emphasized that the process is supported with psycho-educational programs.