Hayvan etiğine Peter Sınger'ın perspektifinden faydacı bir bakış
A utilitarian view of animal ethics from Peter Singer's perspective
  1. Tez No: 915207
  2. Yazar: ŞEYMA ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÇEŞMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Peter Singer, hayvan etiği, hayvan refahı, faydacılık, tercihe dayalı faydacılık, Peter Singer, animal ethics, animal welfare, utilitarianism, preference utilitarianism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Gün geçtikçe internetin ve teknolojinin gelişimi ile insanlığın geleceğini tehdit eden birtakım sorunlar ile karşı karşıya kalınmaktadır. Özellikle nüfusun sürekli artması ile tüketim düzeyindeki artış, dolaylı olarak doğaya ve diğer canlı türlerine yönelik tahribatların artmasına yol açmaktadır. Teknolojik gelişmeler ilerledikçe, hayvanlar doğal düzenin bir parçası olmaktan çıkmış, insana hizmet etmek üzere yaratılmış varlıklar olarak görülmeye başlanmıştır. Dolayısıyla hayvanlar hakkındaki etik tartışmalar da gittikçe büyümektedir. Bu tartışmalar ekseninde Peter Singer'ın hayvan etiğine ilişkin görüşlerinin önemi artmaktadır. Bu çalışmanın konusunu oluşturan ve aynı zamanda çevre etiğinin alt disiplini kabul edilen hayvan etiği, hayvanların insanlarla olan ilişkilerini, hayvanların ahlaki konumunu ele almakta ve sorulara cevap aramaktadır. Tezin temel referansını oluşturan Hayvan Özgürleşmesi (1975) eseri ile hayvan refahı konusunda çalışan isimlerin başında gelen Singer'ın tercihe dayalı faydacılık görüşüne göre, hissetme yetisine sahip tüm canlıların menfaatlerinin eşit derecede önemsenmesi gerekmektedir. Nitekim Singer'a göre bir canlının çıkarını belirleyen şey, onun acı çekmesi ya da haz duyma yetisidir. Bu tezde ilkin Singer'ın hayvan-insan ilişkisine dair görüşleri pratik etik çerçevesinde incelenecektir. Daha sonra onun hayvan etiği kuramının temel yapı taşları üzerinde durulacak ve faydacı etik anlayışı üzerinden temellendirdiği kuramına karşı getirilen eleştirilere yer verilecektir. Son olarak Singer'ın eleştirilere verdiği cevaplar üzerinden konumu belirlenecek ve hayvan etiği konusundaki katkısına değinilecektir.
Özet (Çeviri)
We are faced with a number of problems that threaten the future of humanity with the development of the internet and technology. The increase in the consumption level, especially with the continuous increase in the population, indirectly leads to an increase in the destruction of nature and other living species. As technological developments advance, animals cease to be a part of the natural order and are seen as beings created to serve humans. Therefore, ethical debates about animals are growing. The importance of Peter Singer's views on animal ethics increases in the context of these discussions. Animal ethics, which is the subject of this study and also accepted as a sub-discipline of environmental ethics, addresses the relationships of animals with humans, their moral status, and seeks answers to questions. According to Singer's utilitarian view based on preference, who is one of the leading figures on animal welfare with his work called Animal Liberation (1975), the main reference of the thesis, the interests of all sentient beings should be given equal importance. As a matter of fact, for Singer, what determines the interests of a living being is its ability to suffer or feel pleasure. In this thesis, firstly Singer's views on the animal-human relationship will be examined within the framework of practical ethics. Then, the basic building blocks of his theory of animal ethics based on the utilitarian understanding of ethics will be emphasized and the criticisms against his theory will be included. Finally, Singer's position will be determined through his responses to the criticisms and his contribution to animal ethics will be discussed.