Ortak çalışma alanları: Türkiye ve Azerbaycan'ın karşılaştırılmalı analizi
Coworking spaces: A comparative analysis of Turkiye and Azerbaijan
- Tez No: 915373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ERTEMSİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ortak Çalışma Alanları, Ortak Çalışma Kültürü, Türkiye ve Azerbaycan'da Ortak Çalışma Alanları, Kullanıcı Profilleri, Coworking Spaces, Coworking Culture, Coworking Spaces in Türkiye and Azerbaijan, User Profiles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez, Türkiye ve Azerbaycan'daki ortak çalışma alanlarının yapısını, işleyişini ve kullanıcı profillerini karşılaştırmalı bir perspektifle incelemektedir. Çalışma, iki ülkenin ortak çalışma alanları modelini nasıl benimsediğini, bu alanların kullanım amaçlarını, kullanıcı beklentilerini ve memnuniyet düzeylerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye ve Azerbaycan'daki ortak çalışma alanlarının işletme modelleri, kullanım sürelerini detaylı bir biçimde analiz edilmiştir. Bu çalışma, özellikle Türkiye'de daha geniş bir kullanıcı profiline sahip olan ortak çalışma alanlarıyla, Azerbaycan'da daha genç ve teknoloji odaklı kullanıcıların tercih ettiği alanları kıyaslamaktadır. Girişimcilerin, start-up kurucularının ve dijital nomadların bu alanları tercih etme nedenleri, her iki ülkedeki iş dünyası dinamikleri ve ortak çalışma alanlarının sunduğu esneklikler de ele alınmıştır. Çalışma kapsamında nitel araştırmanın yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Ortak çalışma alanlarının kullanıcıları ve yöneticilerine yönelik farklı soru formları geliştirilmiştir. Ortak çalışma alanı kullanıcılarıyla yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular, ortak çalışma alanlarının sosyal etkileşim fırsatları, teknolojik altyapı imkanları ve esneklik sunması nedeniyle tercih edildiğini ortaya koymuştur. Yöneticilerle yapılan görüşmelerden elde edilen bulgularçalışma alanlarının uluslararası işbirlikleri fırsatları ile yakından bağlantılı görüldüğü göstermiştir. Sonuç olarak, Türkiye ve Azerbaycan'daki ortak çalışma alanlarının gelişimi ve kullanıcı ihtiyaçlarına nasıl yanıt verdiği kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the structure, operation, and user profiles of coworking spaces in Turkiye and Azerbaijan from a comparative perspective. The study aims to evaluate how the coworking space model has been adopted in both countries, the purposes for which these spaces are used, user expectations, and satisfaction levels in a comprehensive manner. The business models, usage durations of coworking spaces in Turkiye and Azerbaijan have been analyzed in detail. Additionally, the experiences of entrepreneurs, freelancers, and technology professionals using these spaces have been compared, highlighting the similarities and differences in coworking cultures between the two countries. This research particularly compares coworking spaces in Turkiye, which cater to a broader user profile, with those in Azerbaijan, where younger and more tech-oriented users are prevalent. The reasons why entrepreneurs, startup founders, and digital nomads choose these spaces, the business dynamics in both countries, and the flexibility that coworking spaces offer have also been discussed. The study used the semi-structured interview method of qualitative research. Two questionnaires have been designed for coworking space users and facility managers. Interviews with co-working space users found that co-working spaces are favored because they provide chances for social contact, technology infrastructure, and flexibility. Interviews with managers revealed that job areas are directly tied to international partnerships and networking opportunities. As a result, the growth of co-working spaces in Turkiye and Azerbaijan, as well as how they respond to user needs, have been thoroughly examined, taking into account the two nations' distinct business cultures.