20. yüzyılda Türkiye'de kamusal alanda kadının görünürlülüğü
Visibility of women in public space in Turkey in the 20th century
- Tez No: 915401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAYLAGÜL CERAN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kamusal Alan, Özel Alan, Toplumsal Cinsiyet, Feminizm, Women, Public Space, Private Space, Gender, Feminism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kadınların kamusal alanda görünürlülüğü, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından kilit bir rol oynamaktadır. Kadınların kamusal alanda yeterli oranda görünürlülüğe ulaşması toplumsal cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi, kız çocuklarının rol model alabileceği güçlü kadınların yetiştirilmesi, kadınların siyasete katılımı ile birlikte mecliste eşit temsil hakkı elde edilmesi ve cinsiyete dayalı ayrımcılığın azaltılması gibi pek çok fayda sağlar. Bu yüzden toplumun büyük bir kesimini oluşturan kadınların görmezden gelinmesi ve kendi tarihleri yokmuş gibi davranılması kabul edilemez. Kadınlar bugün sahip oldukları haklarını tırnaklarıyla kazıyarak elde etmişlerdir. Bu tez kendi içerisinde ayrıldığı üç ana bölümle kadınların kamusal alanda var olma çabalarına ışık tutmayı hedeflemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde öncelikle kamusal alan/özel alan ayrımının ne demek olduğu ve kamusal alanda var olma biçimlerinden bazıları incelenmektedir. Bu bölüm içerisinde kadınların şehri deneyimleme biçimleri Antik Yunan'da bulunan kamusal alan/özel alan ayrımından hareketle ele alınmakta ve kamusal alanda var olmanın cinsiyetle ilişki içerisinde olup olmadığı tartışmaya açılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde Türkiye'de kamusal alanın ne olduğu açıklanmış ardından ise Cumhuriyet'in ilk yıllarından bu yana Türk kadınlarının“Biz de varız!”demek için yürüttükleri çalışmalar, kurdukları dernekler, düzenledikleri yürüyüşler, çıkarttıkları dergiler, açtıkları sergiler ve siyasi hayata katılma çabaları ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise 21. yüzyılda kamusal alanda görünürlülük derken neyi kast ettiğimiz, dijitalleşen dünya ile birlikte şekil değişten kamusal alan, zamandan ve mekândan bağımsız olarak dünyanın internet erişimine sahip olan yerlerindeki insanlarla kurulan etkileşim ve bu etkileşimin kadın hareketindeki yansımaları olan hashtagler, internetin ve sosyal medya platformlarının etkisi ile birlikte kadınların görünürlülük biçimlerinde meydana gelen değişimler ve özel alan/kamusal alan ayrımının dijital çağda önceki dönemlerden farklı algılanışı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Women's visibility in the public sphere plays a key role in achieving gender equality. Adequate visibility of women in the public sphere provides many benefits such as promoting gender equality, raising strong women as role models for girls, achieving equal representation in parliament throught women's participation in politics and reducing gender-based discrimination. It is therefore unacceptable to ignore women, who make up a large segment of society, and to treat them as if they have no history of their own. Women have achieved the rights they have today by scraping their fingernails. This thesis aim to shed light on women's efforts to exist in the public sphere thorough three main chapters. In the first part of study, we first examine what the public sphere/private sphere distinction means and some of the ways of existing in the public sphere. In this chapter, women's experience of the city is analyzed with reference to public/private sphere distinction found in Ancient Greece, and the question of whether being in the public sphere is related to gender discussed. In the second of part the study, the definition of the public sphere in Turkey is explained, follewed by the studies carried out bu Turkish women since the early years of the Republic to say“We exist too!”, the associations they established, the marches they organized, the magazines they published, the exhibitions they opened and their efforts to participate in political life. In the third part of study, the 21st century, what we mean by visibility in the public sphere, the public sphere that has changed shape with the digitalizing world, the interaction established with people in parts of the world that have internet access regardless of time and space and hashtags as reflections of this interaction in the women's movement, the changes in women's forms of visibility with the impact of the internet and social media platforms, and the perception of the private/public sphere distinction in the digital age differently from previous periods.