Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları iş kazaları ve meslek hastalıklarının değerlendirilmesi: Thi Qar Valiliğine bağlı hastaneler örneği
Evaluation of occupational accidents and diseases experienced by healthcare workers: The case of hospitals affiliated with Thi Qar Governorate
  1. Tez No: 915416
  2. Yazar: AHMED WALEED KHALID KHALID
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Hastane, Sağlık Çalışanları. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları, Irak, Occupational Health and Safety, Hospital, Healthcare Workers, Occupational Accidents and Diseases, Iraq
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) sağlanması, sağlık hizmetleri sektörü için kritik bir öneme sahiptir. Sağlık sektöründe çalışanlar, mesleki yaşamlarında kendine özgü fiziksel, ergonomik, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk faktörleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, hastanelerde iş sağlığı ve güvenliğinin etkin bir şekilde sağlanması ve geliştirilmesi gereklidir. Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları iş kazaları ve meslek hastalıklarının tespit edilmesi, bu kapsamda alınacak önlemler için temel bir gerekliliktir. Bu çalışma, Irak'ın Thi Qar Valiliği'ne bağlı dört eğitim ve araştırma hastanesinde (General Al-Shatra Hastanesi, Al-Haboubi Eğitim Hastanesi, Al-Hussein Eğitim Hastanesi ve Al-Nasiria Eğitim Hastanesi) görev yapan sağlık çalışanlarının iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili deneyimlerini ve bu alanda yapılan düzenlemeleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, betimleyici bir tasarım ile yürütülmüş olup, örneklemini söz konusu hastanelerde görev yapan ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 600 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Çalışma, Şubat 2022 ile Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, altılı Likert tipi 45 maddelik bir İSG ölçeği ile 11 sorudan oluşan kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar destekli bir istatistiksel analiz programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Analizlerde; Kolmogorov-Smirnov, t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal-Wallis, Bonferroni düzeltmeli t testi, Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi, Pearson Ki-kare ve Pearson Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, katılımcıların bir kısmının mesleki hastalıklara maruz kaldığı tespit edilmiştir. İş kazaları kapsamında, sağlık çalışanlarının en çok yumuşak doku travmaları, sözel şiddet ve kronik yorgunluk gibi durumlarla karşılaştığı görülmüştür. Meslek hastalıkları açısından ise kas ve eklem rahatsızlıklarının daha yaygın olduğu bildirilmiştir. Ayrıca, sözel şiddet ve kronik yorgunluk vakalarının özellikle cerrahi kliniklerde daha sık yaşandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ensuring occupational health and safety (OHS) is of critical importance for the healthcare sector. Workers in the healthcare sector face unique physical, ergonomic, chemical, biological, and psychosocial risk factors in their professional lives. Therefore, it is essential to effectively ensure and improve occupational health and safety in hospitals. Identifying the occupational accidents and diseases that healthcare workers are exposed to is a fundamental requirement for taking necessary precautions in this area. This study aims to evaluate the experiences of healthcare workers regarding occupational accidents and diseases, as well as the regulations in place at four training and research hospitals (General Al-Shatra Hospital, Al-Haboubi Training Hospital, AlHussein Training Hospital, and Al-Nasiria Training Hospital) affiliated with Thi Qar Governorate in Iraq. The research was conducted using a descriptive design, and the sample consisted of 600 healthcare workers who volunteered to participate from the aforementioned hospitals. The study was carried out between February 2022 and July 2022. Participants were administered a 45-item OHS scale using a six-point Likerttype scale and an 11-question personal information form. The collected data were analyzed using a computer-assisted statistical analysis program. The statistical analyses included the Kolmogorov-Smirnov test, t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Kruskal-Wallis test, Bonferroni-corrected t-test, Bonferronicorrected Mann-Whitney U test, Pearson Chi-Square, and Pearson Correlation analyses. According to the results, a portion of the participants reported exposure to occupational diseases. In terms of occupational accidents, healthcare workers most frequently encountered soft tissue trauma, verbal violence, and chronic fatigue. Regarding occupational diseases, musculoskeletal disorders were reported to be more prevalent. Additionally, it was found that cases of verbal violence and chronic fatigue were more commonly observed in surgical clinics.