Lise öğrencilerinin anne baba tutumlarına ve cinsiyetlerine göre ruminasyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of ruminaton levels of high school students according to parental attitudes and genders
- Tez No: 915538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne baba tutumu, ruminasyon, lise öğrencileri, Parenting style, rumination, high school students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada lise öğrenimine devam eden öğrencilerin anne baba tutumlarına ve cinsiyetlerine göre ruminasyon düzeylerinin anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma Osmaniye ilinde bulunan 5 farklı türde lise öğrenimine devam eden 336'sı kadın, 268'i erkek olmak üzere 604 gönüllü öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada katılımcıların anne baba tutum türlerini belirlemek için“Anne Baba Tutum Ölçeği”, öğrencilerin ruminasyon düzeylerini belirlemek için“Ruminatif Tepkiler Ölçeği Kısa Formu”ve öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanmış olan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 26 kullanılmış olup, analiz için Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre cinsiyete göre ruminasyon düzeyinin anlamlı olarak farklılaştığı, kız öğrencilerin anne baba tutumlarına göre ruminasyon düzeyinin anlamlı olarak farklılık gösterdiği, erkek öğrencilerin anne baba tutumlarına göre ruminasyon düzeyinin anlamlı olarak farklılık göstermediği ve anne baba tutum türüne göre ruminasyon düzeyinin anlamlı olarak farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether the level of rumination of high school students varies significantly according to the parenting styles of their parents. The research was conducted with the participation of 604 volunteer students, 336 of whom were female and 268 were male, attending five different types of high schools in the Osmaniye province of Turkey. In order to determine the parenting styles of the participants, the“Parenting Styles Scale”was used, while the“Ruminative Responses Scale Short Form”was used to determine the students' level of rumination. Additionally, a“Personal Information Form”prepared by the researcher was used to determine the demographic characteristics of the students. IBM SPSS 26 was used for data analysis, and Independent Samples t-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were employed for the analysis. According to the findings obtained in the study, it was observede that the rumination level of female students differede significantly according to gender, the ruminationlevel of female students differed significantly according to the attitudes of their parents, the level ol male students did not differ significantly according to the attitudes of their parents and the rumination level of the students differed significanly according to the type of parental attitude.