14-15 mev nötron saçılma tesir kesitlerinin kuantum mekaniksel dalga modeli kullanılarak incelenmesi
Investigation of 14-15 MeV neutron scattering effect sections using a quantum mechanical wave model
  1. Tez No: 915688
  2. Yazar: TANER DİLBEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP TEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Neutron scattering, Cross section, Optical model, 9 Be, 208 Pb, SCAT2, Neutron scattering, Cross section, Optical model, 9Be, 208Pb, SCAT2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Parçacıkların çekirdeklerden saçılması, nükleer yapının özellikleri hakkında önemli ve değerli bilgiler sağlar. Bu yüzden saçılma reaksiyonları ile yapılan deneysel ve teorik araştırmalardan elde edilecek bilgiler nükleer fizik açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, hafif (9Be) ve ağır (208Pb) hedef çekirdeklerle oluşturulan nükleer reaksiyonların 14-15 MeV nötron enerjileri için diferansiyel nötron saçılma kesitleri, kuantum mekanik dalga yaklaşımı kullanarak hesaplandı. Bu hesaplamalarda küresel optik model parametreleri ve SCAT2 nükleer bilgisayar programı kullanıldı. Teorik sonuçlar EXFOR deneysel nükleer veri kütüphanesindeki verilerle karşılaştırılarak sonuçlar kısmında sunuldu.
Özet (Çeviri)
The scattering of particles from nuclei provides invaluable information about nuclear structure properties. Therefore, the data obtained from experimental and theoretical studies of scattering reactions is highly significant in the field of nuclear physics. In this study, differential neutron scattering cross sections for nuclear reactions involving light (9Be) and heavy (208Pb) target nuclei were calculated at approximately 14-15 MeV neutron energy using a quantum mechanical wave approach. These calculations employed spherical optical model parameters, and the theoretical results were compared with data from the EXFOR experimental nuclear data library.