Uluslararası kamu sektörü muhasebe standatları ve Filistin perspektifi
International public sector accounting standards and the Palestinian perspective
  1. Tez No: 915746
  2. Yazar: AHMED GHUNAİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası kamu sektörü muhasebe standardı, IPSAS, devlet muhasebe sistemi, Filistin kamu sektörü, tahakkuk esası, International public sector accounting standard, IPSAS, Government accounting system, Palestinian public sector, Accrual basis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Devletin muhasebe sistemi, devletin stratejik hedeflerine ulaşmak, hizmet seviyesini yükseltmek ve devletin mali durumuna ilişkin mali verilerini açık ve şeffaf bir şekilde ortaya koymak amacıyla, devletin birimleri aracılığıyla kullandığı bir araçtır. Bu sistemi geliştirmek için Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu, Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartları'nı (IPSAS) benimseyerek kamu sektörü muhasebesi için birleşik bir küresel çerçeve oluşturmaya çalışmıştır. Bu standartların amaçlarından biri de muhasebe esasını nakit esasından tahakkuk esasına dönüştürmektir. Muhasebe ölçümünün nakit bazından tahakkuk esasına geçmesi; finansal raporların kalitesini etkiler, şeffaflığı ve hesap verebilirliği sağlar, performansı değerlendirir, uluslararası toplumla bütünleşme sürecini kolaylaştırır ve denetim ile gözetimde gözetim organlarının rolünü harekete geçirir. Bu araştırmanın temel hedefi, Filistin'deki kamu sektörü için mevcut durumu ve uluslararası muhasebe standartlarını uygulama yeteneğini değerlendirmektir. Teorik bir çerçeve sağlamak, en iyi uygulamaları belirlemek; Filistin'de Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartları'nı benimsemenin potansiyel faydalarını ve zorluklarını değerlendirmek için IPSAS'ın uygulanması, kamu sektörü muhasebe reformları ve ilgili vaka çalışmaları hakkında sistematik bir literatür taraması yapılmıştır ve sonuç çıkarmak için araştırma sorularını yanıtlayın. İncelenen çalışmalar, Uluslararası Kamu Sektörü Muhasebe Standartları'nın Filistin'de uygulanabilir olduğunu göstermektedir. Filistin'deki hükümet ve belediyelerde IPSAS standartlarının uygulanmasında yasal, teknik ve eğitimsel zorluklar yaşanmaktadır. Siyasi istikrarsızlık, bağışçı desteğinin azalması ve İsrail ile ekonomik gerilimler de bu süreci zorlaştırmaktadır. Bu engellerin aşılması; eğitim, yasal düzenlemeler ve üst yönetim desteğiyle mümkündür. Bu adımlar, IPSAS'ın başarılı bir şekilde uygulanması için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
The state's accounting system is a tool used by the state through its various units to achieve its strategic goals, enhance service levels, and present financial data regarding the state's fiscal situation in a clear and transparent manner. To improve this system, the International Federation of Accountants has sought to create a unified global framework for public sector accounting by adopting the International Public Sector Accounting Standards (IPSAS). One of the main objectives of these standards is to shift the basis of accounting from the cash basis to the accrual basis. The transition from cash-based accounting to accrual-based accounting has several significant effects: it improves the quality of financial reports, ensures transparency and accountability, allows for better performance evaluation, facilitates integration with the international community, and strengthens the role of oversight bodies in auditing and supervision. The primary goal of this research is to assess the current situation in the Palestinian public sector and its ability to implement international accounting standards. To achieve this, a systematic literature review was conducted on the implementation of IPSAS, public sector accounting reforms, and relevant case studies. This review aims to provide a theoretical framework, identify best practices, and evaluate the potential benefits and challenges of adopting IPSAS in Palestine. Additionally, the research questions were answered in order to draw meaningful conclusions. The findings of the reviewed studies indicate that the International Public Sector Accounting Standards are indeed applicable in Palestine. However, there are several challenges to implementing these standards within the Palestinian government and municipalities, including legal, technical, and educational barriers. Political instability, reduced donor support, and ongoing economic tensions with Israel further complicate the implementation process. Overcoming these obstacles is possible through targeted measures, including training, legal reforms, and strong support from top management. These steps are critical to ensure the successful implementation of IPSAS in Palestine.