Acil servise başvuran iki tekerli taşıt kazalarının analizi
Analysis of two-wheeled vehicle accidents admitted to emergency departme
- Tez No: 915750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AFŞIN İPEKCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, trafik kazası, iki tekerli, motosiklet, bisiklet, scooter, travma skoru, yaralanma, Emergency, accident, two-wheeled, motorbike, bicycle, scooter, trauma score, injury
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; trafik kazalarında meydana gelen yaralanma şekilleri ile ölümlü olgularda ölüm nedenlerini belirlemek, epidemiyolojik veri sağlamak ve sürücülerde iki tekerli araçla ilişkili yaralanmaların paternlerini, hastalarda triyajın önemini ve bu kazalara bağlı risklerin ciddiyetini vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 1 Nisan 2021- 30 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine başvuran iki tekerli taşıt kazaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, yaralanmalara neden olan taşıt cinsi (motorsiklet, bisiklet, scooter), yaralanma tipi, yaralanma bölgeleri ve hastaların yaralanma skorları hesaplanarak kayıt edildi. ≤18 yaş pediatrik ve >18 yaş erişkin hasta olarak tanımlandı. Hastaların takipleri/yatışları, yatış yapılan bölümler, transfüzyon yapılıp ve hastane içi mortaliteleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızdaki 476 hastanın; yaş ortalaması 27,16 ± 12,11 yıl, %80,5'i (n=383) erişkin ve %87,4'ü (416) erkek idi. En sık başvuru 134 olgu (%28,4) ile yaz mevsiminde iken, en sık taşıt cinsi 386 (%81,1) olgu ile motosiklet kazaları tespit edildi. Ekstremite yaralanmaları 382 (%80,9) olgu ile en sık görülen yaralanma bölgesi iken olguların çoğunluğunda yüzeysel yaralanma (%82.4, n=392) tespit edildi. Olguların %92,9'u (n=442) acil serviste takip ve tedavi edilirken %7,1'i (n=34) servislere yatırılarak takip edildi. Sadece 6 (%1,3) olguya transfüzyon uygulanırken sadece 1 (%0,2) olguda mortalite tespit edildi. Sonuç: İki tekerli taşıt kazaları sıklıkla genç yetişkin erkeklerde ve yaz mevsiminde görülmektedir. Bu olgularda taşıt cinsleri arasında; travma ciddiyet skorları, vital bulgular ve yatış süresi yönünden anlamlı fark tespit edilmedi. İki tekerli taşıt kazalarının önlenmesi için çok yönlü yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğinin hayati önem taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to determine the types of injuries occurring in traffic accidents and the causes of death in fatal cases, to provide epidemiological data, to determine the patterns of two-wheeled vehicle-related injuries in drivers, to emphasise the importance of triage in patients and the seriousness of the risks associated with these accidents. Materials and Methods: In this study, two-wheeled vehicle accidents admitted to the emergency department of Istanbul University- Cerrahpaşa Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital between 1 April 2021 and 30 April 2024 were retrospectively investigated. Demographic characteristics, vital signs, type of vehicle (motorbike, bicycle, scooter), type of injury, injury sites and injury scores of the patients were calculated and recorded. Patients aged ≤18 years were defined as paediatric and >18 years were defined as adult patients. Follow-up/admission, hospitalisation, transfusion and in-hospital mortality were analysed. Result: The mean age of 476 patients in our study was 27.16 ± 12.11 years, 80.5% (n=383) were adults and 87.4% (416) were male. The most common type of vehicle was motorcycle accidents with 386 (81.1%) cases. While extremity injuries were the most common injury site with 382 (80.9%) cases, superficial injuries were detected in the majority of cases (82.4%, n=392). While 92.9% (n=442) of the cases were followed up and treated in the emergency department, 7.1% (n=34) were hospitalised in the wards. Transfusion was performed in only 6 (1.3%) cases and mortality was detected in only 1 (0.2%) case. Conclusion: Two-wheeled vehicle accidents are frequently seen in young adult males and in summer season. In these cases, no significant difference was found between vehicle types in terms of trauma severity scores, vital signs and length of hospitalisation. This study reveals that it is vital to develop multidimensional approaches for the prevention of two-wheeled vehicle accidents.