Deneysel kardiyak iskemi / reperfüzyon modelinde subkutan theranekron'un (tarantula cubensis ekstratı) etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of subcutaneous theranekron (tarantula cubensis extract) in an experimental cardiac ischemia/reperfusion model
- Tez No: 915773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİNÇER UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Theranekron, Tarantula Cubensis, Myocardial1ischemia/reperfusion, TNF-α, caspase-3, antioxidant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kalp ve damar hastalıkları, günümüzde ölüm ve iyilik halinin fiziksel veya psikolojik olarak devam etmemesinin en önemli nedenlerinden biridir. Ateroskleroz, damar içi kan akışını azaltarak oklüzyonlara yol açabilmektedir. İskemik miyokarda yeniden kan akımının sağlanması ile iskemi-reperfüzyon hasarı meydana gelir. Oluşan bu hasarı önleyebilmek amacıyla çeşitli tedavi protokoleri geliştirilmekte ve halen araştırmalar devam etmektedir. Amaç:1Tarantula Cubensis'ten elde edilen Theranekron'un deneysel miyokardiyal iskemi/reperfüzyon hasarındaki anti-inflamatuar ve antioksidan etkilerini biyokimyasal, histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışma, 205-435 Winstar Albino cinsi 40 erişkin erkek rat üzerinde gerçekleştirdik. Ratlar dört gruba ayrıldı: Kontrol grubu, iskemi öncesi Theranekron uygulanan grup, iskemi sonrası Theranekron uygulanan grup ve reperfüzyon başlangıcında Theranekron uygulanan grup. İskemi/reperfüzyon modelini, 30 dakika iskemi ve 2 saat reperfüzyon uygulanarak oluşturduk. Theranekron'u 0.2 ml subkutan olarak uyguladık. İnflamasyon göstergesi olarak TNF-α ve kaspaz-3 ekspresyonlarını immünohistokimyasal yöntemle değerlendirdik; biyokimyasal parametreleri (Troponin ve BNP) ELISA yöntemiyle ölçtük. Bulgular: Histopatolojik incelemelerde Theranekron'un iskemi/reperfüzyon hasarını azalttığını, infarkt boyutlarını küçülttüğünü ve nötrofil infiltrasyonunu hafiflettiğini gözlemledik. TNF-α ve kaspaz-3 ekspresyonları Theranekron uygulamasıyla belirgin şekilde azalırken, bu azalma özellikle iskemi öncesinde uygulandığında daha belirgin oldu. BNP seviyelerinde Theranekron uygulamasıyla istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlenirken, troponin seviyelerinde anlamlı bir değişiklik saptamadık. Sonuç: Theranekron'un anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri, deneysel miyokardiyal iskemi/reperfüzyon modelinde iskemi/reperfüzyon hasarını azalttı. İskemi öncesi uygulamanın daha etkili olduğu görüldü. Theranekron'un klinik kullanım potansiyelinin daha ileri çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın bulguları, Theranekron'un kardiyak iskemi/reperfüzyon hasarına karşı potansiyel bir koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Anahtar1Kelimeler: Theranekron,Tarantula Cubensis, Miyokardiyal iskemi/reperfüzyon, TNF-α, kaspaz-3, antioksidan.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Subcutaneous Theranekron (Tarantula Cubensis Extract) in an Experimental Cardiac Ischemia/Reperfusion Model Background: Cardiovascular diseases are one of the leading causes of mortality and morbidity today. Atherosclerosis can lead to occlusions by reducing blood flow within vessels. Re-establishing blood flow to ischemic myocardium results in ischemia-reperfusion injury. Various treatment protocols are being developed to prevent this damage, and research is ongoing. Objective: We aimed to investigate the anti-inflammatory and antioxidant effects of Theranekron, derived from Tarantula Cubensis, on experimental myocardial ischemia/reperfusion injury using biochemical, histopathological, and immunohistochemical methods. Materials and Methods: The study was conducted on 40 adult male Wistar Albino rats, weighing between 205-435 g. The rats were divided into four groups: control group, pre-ischemia Theranekron group, post-ischemia Theranekron group, and reperfusion-initiation Theranekron group. The ischemia/reperfusion model was established by applying 30 minutes of ischemia followed by 2 hours of reperfusion. Theranekron was administered subcutaneously at a dose of 0.2 ml. TNF-α and caspase-3 expressions were evaluated as markers of inflammation using immunohistochemical methods, while biochemical parameters (Troponin and BNP) were measured using the ELISA method. Results: Histopathological examinations showed that Theranekron reduced ischemia/reperfusion damage, decreased infarct size, and alleviated neutrophil infiltration. TNF-α and caspase-3 expressions were significantly reduced with Theranekron treatment, with the reduction being more pronounced when administered before ischemia. Theranekron administration led to a statistically significant decrease in BNP levels, while no significant change was observed in troponin levels. Conclusion: The anti-inflammatory and antioxidant effects of Theranekron reduced ischemia/reperfusion injury in the experimental myocardial ischemia/reperfusion model. Pre-ischemia administration was found to be more effective. Further studies are needed to support the clinical potential of Theranekron. The findings of this study suggest that Theranekron may provide potential protection against cardiac ischemia/reperfusion injury.