Ratlarda kardiyak iskemi reperfüzyon hasarında Silostazol'un etkisinin araştırılması
Pathologic investigation of the effect of Silostazol on the myocardial ischemia-reperfusion injury of rats
  1. Tez No: 311672
  2. Yazar: ANAR AMRAHOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Silostazol, miyokard, iskemi reperfüzyon hasarı
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Miyokarda oksijen sunumu ve ihtiyacı arasındaki dengesizlik sonucu oluşan miyokardiyal iskemi, dokularda hızlı bir metabolik ve yapısal bozulmaya yol açar. İskemi sonrası reperfüzyonla beraber aerobik metabolizmaya tekrar geçiş ile ortaya çıkan substratlar zincirleme olayları başlatarak doku hasarına neden olur. Bu olaya ''iskemi reperfüzyon hasarı `' denir.Çalışmamızda deneysel kardiyak iskemi - reperfüzyon hayvan modelinde silostazolun İR hasarındaki etkisi araştırıldı. Çalışmada deney hayvanı olarak kullanılan Wistar Albino tipi erkek ratlar; iskemi (n=8), sham (n=8), silostazol (n=8) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Silostazol 20 mg/kg/gün 1X1 oral gavaj yardımıyla 14 gün verildi. Bölgesel miyokard iskemi modelinde LAD koroner arteri proksimalden 45 dk. oklüde edildi ve daha sonra oklüzyon kaldırılarak üç saat reperfüzyon yapıldı. Hemodinamik parametreler kaydedildi. Biyokimyasal parametre olarak CK-MB, troponin-I değeri iskeminin 180.dk`da alınan kanda bakıldı. Miyokardiyal iskemi alanı evans mavisi (EM) ve enfarkt alanı triphenyltetrazolium chloride (TTC) boyama tekniği ile ölçüldü.İşleme başlarken, LAD okluzyon öncesinde, okluzyonun 25, 60 ve 120. dakikasında kan basıncı ve kalp hızı açısından tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.Çalışmadaki kesitlerden elde edilen toplam alan, etkilenen alan ve nekroz alanları kullanılarak; Etkilenen alan oranı = Etkilenen alan / Toplam alan x100, Nekroz alanı oranı = Nekroz alanı / Toplam alan x100 ve Nekroz alanın Etkilenen alana oranı = Nekroz alanı / Etkilenen alan x100 formülleri ile etkilenen ve nekroz alanı oranları hesaplandı.Etkilenen alanın toplam alana oranında İR grubu Silostazol grubundan istatistiksel olarak anlamlı miktarda yüksek ortalamaya sahiptir (t=8.965; p0.05) görüldü.GPSH-Px ( ? 2=7.440; p=0.024). Sham ile İR arasındaki farklılığın anlamlı olduğu (Z=2.731; p=0.005), Sham ile Silostazol ve İR ile Silostazol arasındaki farklılıkların ise anlamlı olmadıkları (p>0.05) görüldü.Veriler incelendiğinde silostazolün kardiyak iskemi-reperfüzyon hasarında iskemik hasarı azaltıcı nekroz alanını etkilemediği planimetrik olarak ve iskemik dokulardan çalışılan enzimlerle gösterdik. Bu durum silostazolun miyokard iskemi reperfüzyon hasarında koruyucu etkisi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Myocardial ischemia, occurring as a consequence of imbalance between oxygen supply and demand, causes a rapid metabolic and structuralimpairment within the tissue. After a period of ischemia, sudden onset of reperfusion causes a transition to aerobic metabolism within living cells. Afterwards, emerging substrates initiate a chain of reactions leading to tissue injury. This situation is called ?ischemia reperfusion injury?. Despite all technical advancements in anesthesia, myocardial protection and cardiac surgical techniques, we still face the clinical reflections of ischemia reperfusion (İR) injury.The protective effect of cilostasole on İR injury in an animal model of experimental myocardial ischemia and reperfusion was investigated. In this regional myocardial ischemia model, male Wistar-Albino rats were used as subjects and they were allocated into three groups; ischemia (n=8), sham (n=8), and cilostazole (n=8). LAD was occluded for 45 minutes, and then reperfused for three hours. Rats received Cilostazole 20 mg/kg/d by gastric gavage once daily. During I/R; hemodynamic parameters were recorded. Serum analysis for CK-MB and Troponin I were analysed at 180th minute of ischemia. Ischemic zone was measured by dying with Evans Blue and infarct area was measured by dying with triphenyltetrazolium chloride.The total area, affected area and necrotic area were calculated by using formulas; affected area ratio= affected area/total area X 100, necrotic area ratio = necrotic area/total affected area X 100, necrotic area and affected area ratio = necrotic area /affected area X 100.