Türk-İtalyan işletme kültürünün Hofstede'in kültürel boyutlar teorisi bağlamında karşılaştırılması
A comparative study of Turkish and Italian business cultures in the context of Hofstede's cultural dimensions theory
  1. Tez No: 915798
  2. Yazar: İLAYDA DİKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL FAİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Hofstede, Türk İşletme Kültürü, İtalyan İşletme Kültürü, Culture, Organizational Culture, Hofstede, Turkish Business Culture, Italian Business Culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Küreselleşme, ekonomik ve kültürel sınırların giderek ortadan kalktığı bir dünyada işletmelerin uluslararası bağlamda faaliyet göstermesini kaçınılmaz hale getirmiştir. Günümüzde işletmeler, yalnızca finansal ve teknik yetkinliklere değil, aynı zamanda farklı kültürel bağlamları anlama ve bu bağlamlara uyum sağlama becerisine de sahip olmak zorundadır. Bu durum, işletme yönetiminde kültürün oynadığı rolü daha kritik bir hale getirmiştir. Geert Hofstede'in Kültürel Boyutlar Teorisi, farklı kültürlerin işletme yönetimi üzerindeki etkilerini anlamak için geliştirilmiş önemli bir çerçeve sunmaktadır. Bu çalışma, Geert Hofstede'in dört temel boyutu bağlamında, Türk ve İtalyan işletmelerinin kültürel benzerlik ve farklılıkları karşılaştırarak, o işletme kültürünün içinde çalışanların farklı kültürlerle etkileşime girdiği zaman nasıl bir tepki verebildiğini ve işletmenin farklı bir kültürde nasıl faaliyet gösterdiğini incelemek; yönetim biçimlerini, liderlik stillerini ve organizasyonel yapılarındaki kültürel farkların iş süreçlerine nasıl etki ettiğini ortaya koymaktır. Araştırmada desen olarak çoklu örnek olay analizi benimsenmiştir. Çalışmanın amacı ve yöntemine uygun olarak, araştırma evreni, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı ve faaliyet gösteren 105 ihracatçı işletmeden oluşmaktadır. Ticaret odasına kayıtlı toplam 105 ihracatçı işletme arasından, 5 İtalyan ve 5 Türk işletme kriterlerini karşılayan işletmeler ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşme tekniği olarak yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Toplanan veriler, betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada, Hofstede'in Kültürel Boyutlar Teorisi çalışmasında analiz edilmiş olan Güç Mesafesi, Belirsizlikten Kaçınma, Dişillik ve Erillik, Bireycilik ve Kolektivizm gibi 4 kültürel boyutun kapsamında İtalyan ve Türk işletmelerin örgütsel yapıları ve yönetim tarzları incelenmiştir. Araştırma bulguları Türk işletme kültüründe güç mesafesinin yüksek, belirsizlikten kaçınmanın daha düşük, dişil ve kolektivist bir yapısının olduğunu göstermiş; İtalyan işletme kültüründe ise güç mesafesinin Türk İşletme kültürüne göre daha düşük, belirsizlikten kaçınma seviyesinin Türk işletme kültürü ile benzer şekilde daha düşük, dişil ve daha kolektivist bir yapısının olduğu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization has made it inevitable for businesses to operate in an international context, where economic and cultural boundaries are gradually disappearing. Today, businesses must not only possess financial and technical competencies but also develop an understanding of different cultural contexts and adapt accordingly. This necessity has rendered the role of culture in business management more critical than ever. Geert Hofstede's Cultural Dimensions Theory provides a significant framework for understanding the impact of different cultures on business management. This study, within the framework of Geert Hofstede's four primary cultural dimensions, compares the cultural similarities and differences between Turkish and Italian businesses. It investigates how employees within these business cultures respond to cross-cultural interactions and how organizations adapt their operations in different cultural contexts. Furthermore, it explores the impact of cultural differences on management styles, leadership approaches, and organizational structures, highlighting their influence on business processes. The analysis is conducted based on four key dimensions: power distance, uncertainty avoidance, individualism vs. collectivism, and masculinity vs. femininity. A multiple case study design was adopted as the research method. The study population consists of 105 exporting companies registered with the Düzce Chamber of Commerce and Industry. Among these, five Italian and five Turkish companies that met the selection criteria were included in the research. Data were collected through face-to-face, semi-structured interviews. The collected data were analyzed using descriptive and content analysis methods. The findings indicate that Turkish business culture is characterized by a high power distance, lower uncertainty avoidance, and a more feminine and collectivist structure. In contrast, Italian business culture exhibits a lower power distance compared to Turkish business culture, a similarly low level of uncertainty avoidance, and a more feminine and collectivist orientation.